Hrvatska još bez datuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja clanica EU-a održava se neslužbena rasprava o Hrvatskoj. Ministri o hrvatskom zakljucenju pregovora razgovaraju na radnoj veceri. Bez službene odluke, Komisiji ce dati instrukcije o odredivanju ciljanog datuma ulaska Hrvatske.

Francuski prijedlog da se uspostavi mehanizam za pracenje ispunjavanja obveza preuzetih u pristupnim pregovorima u razdoblju od završetka pregovora do dana stupanja u clanstvo ima za cilj pomoci Hrvatskoj, koja ce biti 28. clanica EU-a i uspješna prica proširenja, izjavio je francuski ministar za europska pitanja Laurent Wauquiez, koji predstavlja Francusku na neslužbenoj raspravi.

Francuska se zauzima za ulazak Hrvatske, koja može biti uspješna prica proširenja. To je zemlja koju Francuska cijeni, koja je ucinila goleme napore u reformama i prilagodbama europskim standardima, rekao je Wauquiez. Razjasnio je citavu zbrku nastalu zbog proturjecnih informacija koje su dolazile iz visokih diplomatskih izvora. Prema nekim izvorima, Francuska je navodno predlagala da se monitoring uvede i nakon ulaska Hrvatske u punopravno clanstvo, što je Wauquiez opovrgnuo. Francuska predlaže program pracenja u razdoblju od zatvaranja pregovora do stvarnog ulaska u clanstvo, rekao je Wauquiez.

Bez sivih zona


O pregovorima s Hrvatskom ministre je izvijestio europovjerenik za proširenje Stefan Füle, a hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic potvrdio je da je hrvatska Vlada u Bruxelles poslala dodatne informacije i pojašnjenja koje je Europska komisija zatražila u vezi s poglavljem Pravosude i temeljna prava.

Vecina europskih zemalja podržava skoro zakljucenje pregovora s Hrvatskom, no agencija Reuters javlja da EU još nije spreman na odluku je li Hrvatska spremna za clanstvo. Primjerice, Francuska i Nizozemska inzistiraju na monitoringu nakon zakljucenja pregovora.

Vecina drugih zemalja, medutim, nije oduševljena takvom idejom. Jedna od njih je Njemacka, ciji je ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle po dolasku u Bruxelles objasnio da Njemacka nije zainteresirana za monitoring jer podržava brz ulazak Hrvatske u EU, ali kada ispuni sve uvjete. Njemacki biraci, naime, ne žele ništa što podsjeca na Rumunjsku i Bugarsku, nego žele nedvosmislen odgovor na pitanje je li neka zemlja spremna uci u EU ili nije, bez sivih zona.

Ni švedski ministar Carl Bildt ne vidi potrebu za monitoringom, ali je i njegova zemlja stroga kada je rijec o ispunjavanju uvjeta. Bildt smatra da je to u interesu pristupajuce zemlje, da ne bi postala drugorazredna, vec prvorazredna clanica EU-a.

Brz pristup Hrvatske ocekuju i luksemburški ministar Jean Asselborn, slovacki šef diplomacije Mikulaš Dzurinda, kao i talijanski ministar Franco Frattini, koji je potvrdio da ce ministri razgovarati o datumima te da Hrvatska može zakljuciti pregovore do konca madarskog predsjedavanja EU-a, a to znaci do kraja lipnja. Michael Spindelegger, šef austrijske diplomacije, koja snažno podržava Hrvatsku, uvjeren je da fazu pregovora s Hrvatskom brzo treba nastaviti procesom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, i to bez bilo kakvog monitoringa.

Snažan monitoring


Velika Britanija je suzdržanija. Šef britanske diplomacije William Hague tvrdi da i Britanija snažno podržava ulazak Hrvatske u EU - ali i ostalih zemalja zapadnog Balkana - no pricekat ce formalnu preporuku Europske komisije jer smatra da Hrvatska mora ispuniti sve potrebne uvjete. Slican izvještaj ceka i nizozemski ministar Uri Rosenthal, cija je zemlja iznimno oprezna prema ulasku Hrvatske, ali i proširenju Unije opcenito. Zbog toga i Nizozemska podržava snažan monitoring citavog procesa pristupanja.

Premda nije bilo formalnih odluka, njemacki mediji najavili su da bi 1. srpnja 2013. godine Hrvatska trebala postati punopravna clanica EU-a, a o tome je pisao i britanski Telegraph. Iako je Hrvatska "na dobrom putu da zgotovi pregovore", jedan europski diplomat kazao je da lipanj ipak nije moguc, nego da je izvjesniji završetak pregovora u srpnju.

Pregovore s kandidatima u ime zemalja-clanica vodi Europska komisija, no o prijemu nove clanice odlucuju šefovi država ili vlada svih clanica EU-a. Zato Komisija za svaku fazu pregovora - otvaranje i zatvaranje poglavlja, kao i zakljucenje pregovora - mora dobiti suglasnost svih 27 clanica EU-a. Stoga je i funkcija vecere u ponedjeljak provjera raspoloženja zemalja clanica o Hrvatskoj. (Denis ROMAC, Irena FRLAN/Novi list, HRT)


Podijeli: Facebook Twiter