Hrvatska je zvijezda sezone uz Španjolsku i Tursku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u svim prognozama za ovu turisticku godinu u Njemackoj proglašena destinacijom dobitnicom, uz Španjolsku i Tursku. Tu je informaciju ponovno potvrdio najveci njemacki touroperator TUI, koji kaže da je buking za Hrvatsku veci za trecinu u odnosu na lani. Thomas Cook takoder ove godine najbolje prodaje Hrvatsku, uz Španjolsku, Tursku, Tunis i Italiju. Njemacka bilježi najmanju nezaposlenost u zadnjih 50 godina te velik interes za putovanja.

"Dodite u Hrvatsku i investirajte u hrvatski turizam", pozvao je u srijedu njemacke investitore resorni ministar Veljko Ostojic na najvecem svjetskom turistickom sajmu ITB u Berlinu. Ostojic je njemackoj javnosti predstavio najvažnije poteze hrvatskog turistickog establišmenta.

- Od 2013. Hrvatska ce biti nova clanica EU-a pa smo pogledali što su u slicnim okolnostima ucinile susjedne zemlje na Mediteranu. Zapazili smo da su podigli cijene. Mi cemo, nadam se, za razliku od njih, smanjiti cijene ulaskom u EU jer je Hrvatski sabor nedavno donio odluku o diferenciranoj stopi PDV-a u turizmu od sljedece godine, što bi trebalo rezultirati novim investicijama, zapošljavanjem, a prije svega i nižim cijenama ili cijenama na istom nivou kakve su i ove godine, najavio je Ostojic Nijemcima dobru vijest.

Istaknuo je i da je donesena odluka o nultoj stopi PDV-a na reinvestiranu dobit, cime je njemackoj javnosti htio poruciti da ce ubuduce biti jednostavnije ulagati u hrvatski turizam. Nadalje, investitore ce se poticati ovisno o radnim mjestima koja ce ponuditi i visini investicije.

Dodao je da ce naglasak biti na privatizaciji 13 državnih turistickih društava u sljedece dvije godine te greenfield i brownfield investicijama kao što su "Brijuni Riviera", zatim projekt "Park Prevlaka" kraj Dubrovnika te prenamjena nekadašnjih vojnih objekata, što je zainteresiralo mnogobrojne njemacke novinare. Oni su pitali hoce li se sada u Hrvatskoj moci kupovati otoci, hoce li za neprivatizirana društvena poduzeca biti raspisan medunarodni javni natjecaj te ocekuje li Hrvatska navalu turista ulaskom u EU. (B. BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter