Hrvatska je zemlja vjerskih sloboda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragi vjernici, zaista sam se lijepo osjecao za vrijeme vašeg slavlja. Hrvatska je zemlja vjerskih sloboda i ovo su lijepe poruke mira i ljubavi, koje šalje Božic i danas ovdje. Sretan sam što sam tu, doci cu opet i želim da što prije do kraja obnovite svoj hram i ovdje obavljate vjernicke dužnosti. Hristos se rodi, sretan vam Božic - porucio je predsjednik Ivo Josipovic na liturgiji uprilicenoj povodom pravoslavnog Božica u Karlovcu.

Središnje liturgijsko slavlje održano je pred nekoliko stotina vjernika u hramu Svetog Nikole u Karlovcu, crkvi koja je minirana 1993. godine, a obnovljena državnim sredstvima prije cetiri godine.

Cistoca srca
Predsjedniku i drugim dužnosnicima, medu kojima je bio predsjednik Srpskog narodnog vijeca Milorad Pupovac, na dolasku se zahvalio episkop gornjokarlovacki Gerasim.

- Hvala vam, predsjednice, na današnjem dolasku, jer ste nam uvelicali ovo liturgijsko slavlje. Drugacije se osjecamo kada nas posjetite, kada nas obidete. Vremena su teška i nisu laka ni za koga, a mi kao mala srpska zajednica i ubuduce ocekujemo da dodete u sve krajeve u kojima ima naših vjernika i da pružite rijec utjehe - kazao je episkop Gerasim, a vjernicima koji slave Božic po julijanskom kalendaru cestitao je i karlovacki gradonacelnik Damir Jelic, koji je ustvrdio da "u božicno vrijeme Gospodin briše razliku izmedu velikih i malih zajednica, te gleda samo cistocu ljudskog srca".

Poruka SPC-a

Na liturgiji u Karlovcu je procitana i zajednicka poruka erhiepiskopa peckog, mitropolita beogradsko - karlovackog i patrijarha srpskog, u kojoj se na vjernike apelira da na Božic zaborave osobne razmirice te se zbliže u duhu ljubavi i mira Božjeg.

- Svakodnevno se susrecemo sa iskušenjima, nedacama i patnjama, izazvanim od strane drugih ili od nas samih. Cesto se ucini da je nered pokretac i nositelj našeg društva. Nered je, medutim, prisutan samo onde gde je izgubljena svijest o istinskoj mjeri svega i svih, a to je ljubav. Svaka dioba, razdor, neprijateljstvo i razaranje zajedništva suprotni su Duhu Božjem i duhu Crkve - kaže se u poruci i dodaje da je duhovni mir danas prilicno pomucen brigom zbog svakodnevnih zbivanja u svijetu, "posebno zbog tragicnih zbivanja na Kosovu i Metohiji".

- Našim dragim vjernicima, Srbima na Kosovu i Metohiji, preporucujemo da budu ustrajni i da ostanu na svojim ognjištima, uz svoju Crkvu i uz svoje svetinje, na zemlji svojih djedova i pradjedova. Crkva, kao brižna mati, uvijek ce biti s njima - dodaje se u poruci SPC-a. (Napisao i snimio Damir KUNDIC/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter