Hrvatska je pobijedila u arbitražnom sporu

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

"Najproduktivniji" eurozastupnik, IDS-ov Ivan Jakovčić, danas se na pulskoj tržnici pred nadolazeće blagdane družio s građanima. Prigoda je iskorištena za pitanja i razgovor vezan uz njegove aktivnosti u Europskom parlamentu, te teme koje osobno smatra najvažnijima.

- U godini koja se bliži kraju najvažnijim rezultatom svoga rada smatram pobjedu u bitci za teran. Bilo je tu i puno drugih važnih europskih tema i točaka koje su se ticale Hrvatske. Već početkom naredne godine na dnevnom će se redu naći još jedna točka koju sam predložio, a tiče se ocjene rada Haškog tribunala. To je iznimno važno za sve zemlje Zapadnog Balkana i vjerujem da će Europski parlament naći pravu mjeru ocjene rada tog tijela, kazao je Jakovčić te dodao da u ostatku mandata, istim smjerom i čvrstom IDS-ovom politikom, namjerava nametnuti još nekoliko tema bitnih za bolji i mirniji život svih žitelja ovih prostora.

- Zahvaljujući timu s kojim radim u Europskom parlamentu, još uvijek sam najproduktivniji među svim 751 eurozastupnikom. To ne znači da sam najutjecajniji, ni da sam najvažniji, ali ako ništa drugo svojom aktivnošću pokazujem da želim i da mi nije teško delati, kazao je Jakovčić.

Osvrnuo se i na arbitražni spor oko granice sa Slovenijom, rekavši da je Hrvatska u njemu praktički pobijedila, jer Slovenci nisu uspjeli ostvariti niti jedan od svojih ciljeva.

- Oni su htjeli imati cijeli Piranski zaljev, htjeli su imati poveznicu teritorijalnog s otvorenim morem, htjeli su imati sela koja se nalaze s hrvatske strane granice. Ništa od toga nisu ostvarili i Hrvatska je u suštini pobjednik arbitražne odluke, kazao je Jakovčić dodajući da vjeruje da će se obje strane i nakon 29. prosinca suzdržati od bilo kakvih sukoba, te da će Zagreb i Ljubljana svoje probleme riješiti kroz dijalog što od njih, zaključio je, očekuju ljudi koji žive s obje strane hrvatsko-slovenske granice.

U Kataloniji pat pozicija

- Kao što sam i prognozirao, situacija u Kataloniji i nakon izbora je ponovno takva da imamo pat poziciju. Kontaktiram intenzivno i s kolegama iz stranke Građani i s kolegama iz Puigdemontove Zajedno za Kataloniju, koje su obje u ALDE grupi u Europskom parlamentu u kojoj sam i ja u ime IDS-a, i njima je i prije ovih izbora bilo jasno da oni ništa neće riješiti i da nekakva ekstremna rješenja za kojima su potezali i separatisti i unionisti u prethodnom razdoblju u ovakvoj situaciji jednostavno nisu moguća. Većina glasova ponovno nije pala ni na jednu, ni na drugu stranu, te stoga držim da je jedino moguće rješenje dijalog Madrida i Barcelone, na kojem ću raditi i koji zagovaram od prvog dana izbijanja ove krize. Vjerujem da se rješenje može naći kroz svojevrstan "federalizam španjolskih boja" koji bi mogao zadovoljiti Katalonce, ali i ostale regije u kojima ima autonomističkih ili separatističkih ideja poput Baskije, Andaluzije ili Galicije, komentirajući izbore u Kataloniji kazao je Ivan Jakovčić. (M. PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter