Hrvatska je opet zanimljiva stranim filmašima

Na snimanu Winnetoua
Na snimanu Winnetoua

Od prošle godine djeluje Filmski centar Istre koji vodi Jani Zombori Banovac, redatelj, glumac i kaskader, a udruga već neko vrijeme održava casting za igrani film za koji kažu da će biti veliki projekt i za kojeg su im potrebni glumci, statisti i kaskaderi. Prijave su otvorene, i pozvani su svi zainteresirani da se prijave jer trebaju ljude svih dobnih skupina. Casting se održava svaki utorak i subotu, a kontaktirati se može na e-mail [email protected] i putem Facebook stanice Filmski Centar Istre. Treba poslati dvije fotografije, jednu lica i jednu cijelog tijela te osobne podatke, kontakt podatke, te navesti svoja iskustva ukoliko ih ima.

Udruga surađuje s vodećim hrvatskim agencijama za glumce i statiste te s brojnim hrvatskim i inozemnim produkcijskim kućama, državnim institucijama i agencijama, te s medijima. U sklopu FCI-ja aktivan je i odjel treninga i uvježbavanja kaskaderskih uloga za ženske i muške osobe koji iz tjedna u tjedan usvajaju nova znanja i vještine, te se tako osposobljavaju za konkuriranje na filmskom tržištu.

- Više novih projekata je u pripremi, među njima su i izdavanje knjige, kriminalističkog romana po radnim nazivom "Mojih prvih 500" te igrani film, koji će biti veliki projekt i za njega su nam potrebni glumci, statisti i kaskaderi, kaže Jani Zombori Banovac koji trenira borilačke sportove, a član je i dramske skupine Istarskog narodnog kazališta u Puli. Ispričao nam je kako je zapravo došlo do osnivanja filmskog centra.

- Pet godina surađivao sam kao fotoreporter, novinar, video snimatelj i urednik s poznatim hrvatskim medijima pa sam kroz posao upoznao mnoge osobe iz show businessa. Radio sam video intervjue s poznatim osobama iz javnog života, neki od njih su 2CELLOS, Jelena Rozga, Ivan Zak, Rade Šerbedžija i mnogi drugi, priča Zombori koji je u ljeto 2013. godine dobio zadatak da poprati rad kazališta Ulysses na Brijunima. Cijelo to ljeto pratio je sve predstave na Malom Brijunu te je tada upoznao većinu velikih glumačkih imena s područja Balkana kao što su Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović i ostali.

- U meni je ponovo zaživjela ljubav prema glumi. Nedugo zatim angažirale su me ozbiljne produkcijske kuće u njihovim projektima u kojima sam imao čast upoznati i raditi s velikim svjetskim glumačkim imenima, kaže Zombori koji je bio dio popularnih serija i filmova, no radi ugovora može spomenuti samo neke od njih. U visokobudžetnoj američkoj seriji "Dig" koja je snimana u Istri, izveo je kaskaderski zadatak precizne vožnje, te još nekoliko uloga uz poznatog glumca Jasona Isaacsa, poznatijeg i kao zlog čarobnjaka Luciusa Malfoya u serijalu filmova o Harryju Potteru.

Pojavio se i u seriji "Crossing Lines" koja je u nas prevedena kao "Granice zločina" čija se treća sezona u 2015. snimala u Hrvatskoj.

- Na setu u scenama s Goranom Višnjićem, koji je svjetsku slavu postigao u poznatoj ulozi doktora Kovača u američkoj seriji "Hitna služba", utjelovio sam interventnog policajca. Neprocjenjivo iskustvo na setu usvajao sam s poznatim glumcima kao što su Sebastian Berger, Stuart Martin i Lara Rossi.

Pojavio se i u reklami za Oranginu u kojoj je dobio ulogu rimskog senatora, u sceni s bivšom miss Slovenije Nives Orešnik, a prošle godine bio je dio i još jednog velikog međunarodnog projekta koji je sniman u Hrvatskoj.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam bio dio do sada najvećeg filmskog projekta u Hrvatskoj u trilogiji o najpoznatijoj poglavici Apaša, u seriji "Winnetou" koju je producirala njemačka televizijska kuća RTL. Tu sam na setovima, uz glavne glumce Nika Xhelilaja koji tumači Winnetoua, zatim Wotana Wilkea Mohringa koji glumi Olda Shatterhanda i druge, glumio i učio o filmu pod redateljskom palicom najprestižnijih njemačkih stvaratelja filmova.

Pri trajanju tog projekta uvidio je što nedostaje u Istri te je predložio osnivanje udruge koja objedinjuje glumce, statiste i kaskadere sa područja Istre i Kvarnera, a i šire.

- Naša zemlja je oduvijek bila zanimljiva stranim filmskim producentima. Godine 1997. u Puli se snimao američki film "Titus" sa Anthonyjem Hopkinsom u glavnoj ulozi i tada sam se prvi put susreo sa filmom, priča Zombori.

On je nedavno režirao i u kinu Valli prikazao dokumentarni film "Moj djed boksačka legenda" posvećen svom djedu, legendarnom pulskom boksaču Aldu Banovcu. Film je nastao u produkciji Filmskog Centra Istre. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter