Hrvatska jazz-rock reprezentacija oduševila publiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na trgu Tomaso Bembo u Balama počeo je 11. Last Minute Open Jazz festival koji tradicionalno organiziraju Akademija svega i Jazz konoba Kamene priče. Već prvog dana pohodili su ga mnogobrojni zaljubljenici u jazz, ali i stanovnici grada i turisti. Mnogi od njih u Bale su stigli tek da bi se divili ljepotama divnog, tipično istarskog gradića, a opijeni glazbom zadržali se do iza ponoći. Kao i svake godine, trg je bio prepun ljudi svih naraštaja, od sasvim male djece koja su plesala na jazz, do nonica koje su iz svojih "loža" - balkona i stepenica svojih kuća - sa zanimanjem pratile što je to privuklo mase u njihov gradić koji inače život provodi daleko od pažnje javnosti i glamura. Upravo zato postao je omiljen u krugu umjetnika.

Selektor programa Tomislav Lovro Pavleka za ovo je izdanje priredio stilski raznolik međunarodni program - svake večeri dva koncerta - s provjerenim sastavima koji su već oduševljavali publiku na ovom festivalu, ali i nekim novim imenima. Prva večer bila je u znaku fusion glazbe.

Opušteno i razigrano

Svojim nastupom otvorio ju je Marko Ramljak bend koji čini hrvatska jazz-rock reperezentacija sastavljena od glazbenih virtuoza iz raznih sredina: violinist Marko Ramljak iz Šibenika, klavijaturist Maasej Kovačević iz Čakovca, bas gitarist Luka Veselinović i bubnjar Branimir Gazdik iz Rijeke te udaraljkaš Hrvoje Rupčić iz Zagreba. Predstavili su se programom s albuma "Mindset" i "Mindset Live" koji donose Ramljakove skladbe. No, za razliku od spomenutih albuma, koji su sjajni, njihove izvedbe su danas još uvjerljivije. Nadahnuti reakcijama publike svirali su opuštenije, razigranije, sa spontanim solima i međuigrama. 

Njihova se glazba neprestano razvija, iz koncerta u koncert iznenađuju, ne samo novim doprinosom izvedbama, nego i konstantnom radošću muziciranja, istinskim uživanjem u suradnji.

Za razliku od sastava Marka Ramljaka, koji svoj fusion obogaćuje elementima tradicijske glazbe naših krajeva, mađarski sastav Djabe, koji je nastupio u nastavku prve večeri, u svoje izvedbe inkorporira baštinu karakterističnu za njihovu sredinu, iako to nije 
imperativ i nerijetko se širi na druga glazbena područja. Očituje se to u zvuku koji je ponekad određen izborom tradicijskih glazbala, ali i pristupu skladateljskom radu. No, taj sastav, koji je već nekoliko puta nastupio u Balama, prije svega karakterizira način korištenja elektronike i eksperimentiranje s mogućnostima suvremene tehnologije.

Uzbudljivi session

Jedna od najvećih vrijednosti festivala u Balama su jam sessioni koji se održavaju u Jazz konobi Kamene priče gdje je već prve večeri (noći) bilo uzbudljivo. Stari prijatelj festivala, 
bubnjar Ratko Divjak, koji je s godinama postao "inventar" festivala i Bala, doputovao je dan prije svojeg službenog nastupa i inicirao svirku na kojoj su mu se pridružili glazbenici koji su se u tom trenutku našli na licu mjesta: pijanist Toni "Hammond" i saksofonist Timo Lassi.

U nastavku, večeras nastupaju More Love Ensemble i Davor Križić Experiment, a sutra Damir Kukuruzović Django Group i Naked. (Davor HRVOJ)Podijeli: Facebook Twiter