Hrvatska izrucuje Kalinica Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suradnja srbijanske i hrvatske policije motor je zajednickog rada u regiji, zahvaljujuci konkretnim akcijama koje su rezultirale velikim brojem uhicenja i procesuiranja pocinitelja kaznenih djela, konstatirali su u Somboru ministri policije Srbije i Hrvatske Ivica Dacic i Tomislav Karamarko.

Oni su svoj susret na temu aktualne sigurnosne situacije ocijenili novim velikim korakom prema formalnom osnivanju regionalnog Centra za borbu protiv organiziranog kriminala, ali i terorizma i korupcije, ukazujuci da su svi tehnicki preduvjeti vec ispunjeni. Kao oblik suradnje ministri su spomenuli i mogucnost da se ustanovi zajednicki nalog za uhicenje u obje države, ali i u drugima koje se prikljuce.

- Nemamo alternativu, moramo pobijediti kriminal u regiji ujedinjenim snagama, radi opce stabilnosti, istaknuo je Karamarko i dodao da je sastanak delegacija protekao kao dogovor zajednickih stožera.

U pogledu aktualne situacije, a u vezi kriminalnog miljea, ministri su novinarima priopcili da bi clan «zemunskog klana» Sretko Kalinic mogao biti ekstradiran srbijanskom pravosudu u roku od jednog do cetiri mjeseca, nakon što danas u Beogradu ministri pravosuda dviju država potpišu sporazum o izrucenju svojih državljana koji se gone za kaznena djela organiziranog kriminala.

- Ocekujemo da na osnovu iskaza Kalinica i Miloša Simovica rasvijetlimo oko 20 teških kaznenih djela, istaknuo je Dacic na konferenciji za novinare.

Po rijecima Karamarka, sve što se bude odnosilo na takva djela bit ce predmet pažnje obje policije, a neki elementi pokazuju da su clanovi «zemunskog klana» imali pomagace u Zagrebu te je istraga o tome, kao i o izdavanju lažnih dokumenata u tijeku. Ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbic potvrdio je da je Kalinicevo zdravstveno stanje stabilno.


Podijeli: Facebook Twiter