Hrvatska izražava suosjećanje s francuskim narodom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska izražava suosjećanje i solidarnost s francuskim narodom, ispred francuskog veleposlanstva u Zagrebu građani u subotu pale svijeće, ostavljaju cvijeće i mole za žrtve terorističkih napada u Parizu, u kojima je život izgubilo 127 ljudi.

Počast žrtvama terorističkih napada paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odaju i Splićani ispred francuskog konzulata u Splitu na Rivi.

Ispred veleposlanstva u Zagrebu svijeću je poslijepodne zapalila i položila buket bijelih ruža i hrvatska predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te se upisala se u knjigu žalosti. "Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Parizu i stradanju velikog broja ljudi. Molim Vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti", stoji u poruci Grabar-Kitarović. 

 "Vive la France", "Nous sommes unis" samo su neke od poruka koje, uz svijeće i cvijeće, ispred veleposlanstva ostavljaju Zagrepčani i turisti u hrvatskom glavnom gradu u znak potpore i solidarnosti s Parižanima i Francuzima. 

Ranije je ispred francuskog veleposlanstva svijeće zapalilo i položilo cvijeće izaslanstvo HDZ-a u kojem su bili predsjednik stranke Tomislav Karamarko, međunarodni tajnik Miro Kovač i predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Damir Krstičević. Karamarko se sastao s francuskom veleposlanicom i izrazio joj sućut zbog terorističkih napada.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je pismo sućuti predsjedniku Francuske Republike Francoisu Hollandeu osudio "bezuman akt mržnje i nasilja" usmjeren protiv Francuske, francuskog naroda i cijeloga svijeta, istaknuvši kako je taj akt još jednom pokazao da u borbi protiv terorizma, najvećeg zla današnjice, svi moraju stajati  ujedinjeni.

Terorističke napade osudile su, među ostalim, brojne političke stranke i Islamska zajednica u Hrvatskoj te obiteljima žrtava i francuskom narodu izrazile sućut. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter