Hrvatska izgubila od Danske, idemo po broncu

(A. ČIZMIĆ/CROPIX)
(A. ČIZMIĆ/CROPIX)

Hrvatska rukometna reprezentacija poražena je u polufinalu Svjetskog prvenstva od Danske rezultatom 24:30 i sutra će u 19 sati igrati protiv Slovenije za broncu. S Domagojem Duvnjakom, kojeg je mučila povišena temperatura, Hrvatska je izgubila svoju najvažniju kariku i nije se uspjela ni približiti predstavi koju je pružila protiv Francuza te su Danci to znali naplatiti. Igrali su aktualni prvaci Europe stalno u višoj brzini i premda njihov najbolji igrač Mikkel Hansen nije bio ni blizu svojih reprezentativnih izdanja, njegovi suigrači sa svih su strana prijetili Mirku Aliloviću, jedinoj svijetloj točki u večerašnjem blijedom hrvatskom izdanju.

Početak susreta donio je rastrčane Dance te spore i nepovezane hrvatske rukometaše i nakon početnih 1:1 stigla je danska serija od 5:0 koja je već u desetoj minuti natjerala hrvatskog izbornika Slavka Golužu da pozove minutu odmora. Alilović je bio na visini zadatka, ali slaba je bila korist od njegovih obrana kad su Duvnjak i Vuković, u rijetkim trenucima kad bi se dočepali lopte, umjesto suigračima u kontri bacali u protivničke ruke. Ostali odbijanci završavali su kod Danaca koji su se "bacali na glavu", dok su "sokolovi" to uglavnom promatrali ili bi se, u želji da se dočepaju lopte, međusobno sudarali. Niklas Landin na danskom golu lakoćom je zaustavljao pokušaje hrvatskih reprezentativaca i bacao kontre za Andersa Eggerta koji je u prvih 30 minuta sedam puta pogodio hrvatsku mrežu.

Ni savjeti s klupe nisu uspjeli promijeniti stanje na parketu, kao ni činjenica da su danski rukometaši čak u četiri navrata pogodili okvir gola, pa su se u 18. minuti Danci odvojili na "plus šest" (10:4), što je bila i najveća prednost u prvom dijelu. Tad su napokon hrvatski rukometaši pokazali da nisu zalutali u ovo polufinale, već da su ga izborili sa sedam uzastopnih pobjeda i četiri minute zaključali svoja vrata, na drugoj strani tri lopte pospremili iza leđa Landina i u 22. minuti bilo je podnošljivih "minus tri" (7:10), a s tom se razlikom otišlo i na odmor (11:14). S obzirom na prikazanu igru, bila je to "puna šaka brade" i nada u povratak u susret ležala je prije svega u činjenici da se očekivalo kako Kauboji ne mogu reprizirati tako blijedu predstavu. Povratak "među žive" hrvatski su rukometaši morali probati ostvariti bez pomoći Drage Vukovića koji je krajem prvog dijela zadobio distorziju skočnog zgloba i više nije ulazio u susret.

Početak nastavka donio je dugo očekivano buđenje Marka Kopljara s čija se dva gola Hrvatska primakla na samo dva koraka zaostatka (14:16 - 34'), no uslijedilo je nekoliko brzih danskih križanja za novu seriju 3:0 i odvajanje na pet golova razlike (14:19 - 36'). Uspjeli su se potom opet primaknuti na tri gola zaostatka, u nekoliko navrata imali i napad za "minus dva", no kad je deset minuta prije kraja pri rezultatu 20:23 Ivan Čupić promašio zicer, bio je to kraj svih hrvatskih nada i Danci su serijom 3:0 odjurili do nedostižne prednosti (20:26 - 53') i potom stvari mirno priveli kraju.

Polufinalni susret SP-a rukometaša: Hrvatska - Danska 24:30 (11:14). Palau Sant Jordi. Gledatelja: 10.000. Suci: Horaček, Novotny (Češka).

HRVATSKA: Alilović (11), Ivić (), Marić 3, Duvnjak 4, Stepančić, Kopljar 3, Vori, Gojun, Horvat 3(2), Vuković, Šprem 1, Bičanić 7, Mandalinić 1, Čupić, Musa 1, Ninčević 1.

DANSKA: Landin (16), Green (), Mortensen, Eggert 9(3), Markussen 3, Lauge 2, Spellerberg, Noddesbo 5, Svan 2, Lindberg 1, R. Toft 2, Mollgaard 2, Sondergaard 3, H. Toft, Hansen 1, Nielsen.

Sedmerci: Hrvatska 2(2), Danska 3(3). Isključenja: Hrvatska 4, Danska 6 minuta. (I. CEROVAC, foto A. ČIZMIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter