Hrvatska ispunila svih 10 zadaća iz izvješća EK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je ispunila svih deset točaka iz izvješća Europske komisije iz listopada, a postoje realne šanse da će se relativno brzo riješiti i pitanje Ljubljanske banke, izjavila je u srijedu prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Hrvatska je pripremila modele restrukturiranja i privatizacije brodogradilišta Brodosplita i Brodotrogira, a u završnim fazama je dogovora s Komisijom što se tiče modela za 3. maj.

"To je Komisija prihvatila i radi se na realizaciji i finalizaciji potpisivanja ugovora u drugom i trećem mjesecu", rekla je Pusić u Hrvatskom saboru.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je u ponedjeljak nakon sastanka s europskim povjerenikom za tržišno natjecanje Joaquinom Almunijom da je ugovor o privatizaciji Brodosplita usuglašen s Europskom komisijom i da se njegovo potpisivanje očekuje krajem veljače.

Također je upoznao povjerenika Almuniju i sa stanjem stvari u pogledu privatizacije Brodotrogira i 3. maja te rekao da je za Brodotrogir već parafiran ugovor koji bi vrlo brzo mogao biti spreman za konačno potpisivanje, a za 3. maj je predan novi program restrukturiranja te će do usuglašavanja privatizacijskog ugovora trebati još nekoliko mjeseci. Dodao je da se mišljenje Europske komisije o tom programu očekuje vrlo skoro.

"Potpredsjednik Komisije i povjerenik za tržišno natjecanje, u čijoj je nadležnosti brodogradnja, rukovao se na taj dogovor s ministrom Vrdoljakom i taj posao je završen", rekla je Pusić u Saboru.

Izvijestila je i da je ministarstvo financija na sebe preuzelo izgradnju kućica na graničnim prijelazima u Neumu te da će taj posao biti gotov u planiranom roku, do 31. ožujka, što je bila također jedna od 10 zadaća navedenih u Komisijinom izvješću iz listopada.

Ministrica očekuje da će na vrijeme biti završen i proces ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora u preostalih pet zemalja članica EU-a - Njemačkoj, Danskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Sloveniji.

Kazala je da je Hrvatska imala pet inicijativa vezanih za rješavanje pitanja Ljubljanske banke, te da "imamo realno dobre šanse da se to pitanje relativno brzo riješi". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter