Hrvatska ispred šest clanica EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujuci dubokoj gospodarskoj krizi što se obrušila na cjelokupnu «drugu Europu», Hrvatska ce tijekom 2009. svojim bruto-proizvodom po stanovniku skociti s osmog na peto mjesto medu 20 istocnoeuropskih zemalja. I ne samo to, nego ce biti razvijenija cak i od šest clanica Europske unije.

Prema najnovijim podacima i prognozama Medunarodnog monetarnog fonda i Europske banke za obnovu i razvoj, koje prenosi The Economist, veci BDP per capita od Hrvatske u 2009. imat ce samo Slovenija, Ceška, Slovacka i Estonija. Istodobno ce Hrvatska imati veci BDP per capita od Madarske, Litve, Latvije, Poljske, Rusije i Rumunjske te od Bugarske i Crne Gore, Srbije, Bjelorusije, Makedonije, BiH, kao i od Albanije, Ukrajine i Moldavije.

Taj veliki hrvatski skok u najvažnijem od svih gospodarskih pokazatelja - BDP-u po stanovniku, kojim se mjeri ukupna razvijenost jedne zemlje u odnosu na ostale, nije rezultat velikog skoka hrvatskog izvoza, zaposlenosti i inovativnosti u proizvodnji, nego gospodarske depresije, koja je zasad teže pogodila tri balticke clanice Unije, ali i Rumunjsku, Bugarsku, Madarsku i Sloveniju negoli Hrvatsku.

Zahvaljujuci toj dubokoj gospodarskoj krizi, prvi put poslije 1989. godine Hrvatska ce smanjiti jaz u razvijenosti prema Sloveniji, zato što ce se u Sloveniji ukupan BDP smanjiti 7,8, a u Hrvatskoj samo 5,5 posto (prema videnjima Economista).


Podijeli: Facebook Twiter