Hrvatska inačica sjajnih "Sunshine boysa" u Puli


"Sjajni momci", komedija godine u sklopu svoje hrvatske turneje stiže i do pulskog Doma sportova "Mate Parlov", gdje će gostovati 14. listopada u 19.30 sati.

Trenutačno najveća regionalna HIT predstava "Sjajni momci" u izvedbi popularnog glumačkog trojca iz serije "Lud, zbunjen, normalan" - Mustafe Nadarevića, Senada Bašića i Moamera Kasumovića svoju veliku hrvatsku turneju, nakon fantastične atmosfere u Osijeku i rasprodane koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, nastavlja u Puli 14. listopada u Domu sportova "Mate Parlov".

Komedija o pomirenju

Predstava "Sjajni momci", rađena je prema tekstu američkog autora Neila Simona, originalnog naziva "Sunshine boys". Riječ je, naime, o komediji koja se bavi pomirenjem i ponovnim ujedinjenjem nekadašnjeg slavnog glumačkog dua, Harija (Nadarević) i Alija (Bašić), koji nakon desetljetne svađe i glumačke pauze trebaju igrati svoj slavni skeč "Kod doktora" za potrebe televizijskog projekta o povijesti komedije. Cjelokupan posao nagovaranja i posredovanja između dvojice ćudljivih staraca obavlja Harijev nećak Zlatan (Kusumović), inače zamjenik režisera televizijske kuće, kojem je zapravo u najvećem interesu da se skeč uspije realizirati, budući da mu o tome ovisi posao i karijera.

"The Sunshine Boys" je drama Neila Simona praizvedena na Broadwayu 1972. te kasnije s adaptirana za film i televiziju.

Glavni su protagonisti drame komičarski duo Al Lewis i Willie Clark koji su nekoć bili prilično uspješan tandem poznat po imenom Sunshine Boys. No, tijekom 43-godišnje karijere animozitet između partnera postajao je sve veći pa su na koncu prestali razgovarati jedan s drugim.

Jedanaest godina prije događaja u drami, Al je napustio show business, ostavljajući Willieja da se snalazi sam. Willie se uz to, sada u poznim godinama, bori i s gubitkom pamćenja, ali tom usprkos prihvaća ponudu nećaka Bena da opet udruži snage s Alom za posebnu televizijsku emisiju posvećenu povijesti komedije. Willie i Al se nalaze u Williejevom stanu kako bi uvježbali svoj stari skeč o liječniku i porezniku, no susret od početka kreće krivo...

Godine 1975. ova je komična uspješnica adaptirana i u film. Prvobitno ga je trebao režirati Woody Allen, no posla se na koncu prihvatio Herbert Ross. Glavne uloge igrali su George Burns, Walter Matthau i Richard Benjamin, a film je bio nominiran i za četiri Oscara, no na koncu ga je osvojio samo George Burns za najbolju sporednu mušku ulogu. Remake filma snimljen je 1996., a režirao ga je John Erman. Ostarjeli komičarski duo igrali su Woody Allen i Peter Falk, dok je lik nećaka Bena pretvoren u ženu i dodijeljen Sarah Jessici Parker.

Senad Bašić istaknuo je kako je nakon televizijskoga angažmana iscrpljen te željan kazališta.

- Iscrpljeni smo i umorni od televizijske mašinerije koja melje glumce kao mašina za faširanje glumaca. Nakon desetogodišnjega televizijskog projekta vraćamo se teatru, vraćamo se daskama koje život znače, jer ništa ne može zamijeniti teatar, kazao je Bašić. Po njegovim riječima, nakon dugogodišnjega zajedničkoga rada njih trojica pretvorili su se u mali glumački ansambl te su odlučili nastaviti suradnju.

"Odlučili smo se za ovaj komad Neila Simona koji je posvećen glumcima treće dobi, a to je rijetkost da pisci pišu uloge za glumce treće dobi. Iščitavajući tekst vidjeli smo koliko Simon ima ljubavi prema glumi i glumačkom umijeću, i izbor je bio logičan", dodao je Bašić. Najmlađi glumac od spomenute trojke Moamer Kasumović kazao je kako je ideja, zapravo, bila Bašićeva, a da su je Mustafa Nadarević i on objeručke prihvatili.

- Zadnjih deset godina postali smo istinski prijatelji i Senadovu ideju da zajedno postavimo predstavu objeručke smo prihvatili, i Mustafa i ja. Ljudi su nas do sada uglavnom gledali na televiziji, a ovom predstavom odlučili smo napraviti hommage glumcu. Naš je cilj zabaviti publiku i staviti glumačku profesiju tamo gdje joj je mjesto, istaknuo je Kasumović.

Više od prijatelja

- Nakon deset godina zajedničkoga rada nas trojica postali smo više od prijatelja, praktično tri brata, i stoga smo htjeli napraviti predstavu koja neće biti 'tezga', koju nećemo raditi zbog para, već u kojoj ćemo se mi igrat i zabaviti. Predstava je priča o glumačkom poslu, glumačkim mukama i nesrećama, o vražjem glumačkom egu, kazao je Mustafa Nadarević.

Ulaznice za predstavu se mogu kupiti na portalu www.ticketshop.hr, na prodajnim mjestima ticket shopa Activatravel Istra, A Turizam Istra, TisakMedia Pula, te prodajnim mjestima TisakMedia Rovinj, Contineo d.o.o. (Pazin) i TisakMedia Pazin, uz dvadeset posto popusta na kupnju ulaznica od 25. rujna do 2. listopada. (Priredila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter