Hrvatska i Srbija dogovorile izrucenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pravosuda Ivan Šimonovic i ministrica pravde Srbije Snežana Malovic usuglasili su radnu verziju ugovora o uzajamnom izrucivanju osoba osudenih zbog korupcije i organiziranog kriminala, koji ce biti potpisan cim Hrvatska promjenom Ustava dozvoli izrucenje svojih državljana.

"Cim Ustav bude izmijenjen, potpisat ce se i sporazum. To ce biti veliki korak naprijed, jer je vrlo dobro poznato kako organizirani kriminal prelazi granice, o cemu svjedoce i neka sudenja koja su u tijeku", rekao je Šimonovic.

U sporazum, medutim, nece biti ukljucene osobe osudene zbog ratnih zlocina, ali pravosudni ministri su se složili da ce u skoroj buducnosti razmijeniti baze podataka o osobama protiv kojih se vodi postupak zbog tih kaznenih djela s namjerom da se vlastitim gradanima omoguci da na upit dobiju informaciju vodi li se takav postupak protiv njih u susjednoj državi.

"To nije usmjereno na zaštitu pocinitelja, vec na davanje informacija gradanima. Naravno, treba uciniti sve da državna odvjetništva dviju država iskoriste sporazume koje su potpisali, razmjenjuju informacije i progone pocinitelje zlocina", rekao je Šimonovic.

Na radnom posjetu ministrice pravde Snežane Malovic u ponedjeljak svom hrvatskom kolegi potpisan je i memorandum o razumijevanju o suradnji u borbi protiv korupcije, a Srbija je službeno pristupila i regionalnoj antikorupcijskoj inicijativi koja, pored zemalja bivše Jugoslavije, okuplja i Bugarsku i Rumunjsku.

Ministrica Malovic upoznala je ministra Šimonovica i s iskustvima Srbije u oduzimanju imovine od osudenih za organizirani kriminal i korupciju.

"U ovom trenutku naša agencija za oduzimanje imovine raspolaže s više od 100 milijuna eura vrijednosti", rekla je Malovic.

Šimonovic je najavio da ce u lipnju u saborsku proceduru biti upucen zakon kojim ce u Hrvatskoj biti formirana slicna agencija. Najavljeno je i da ce se, na relaciji Srbije i Hrvatske, promijeniti nacin pravne pomoci, odnosno dozvolit ce se sudovima da, umjesto službenim diplomatskim kanalima kao sad, komuniciraju izravno.

"Na taj nacin funkcionira i sudska komunikacija u zemljama EU-a. Trenirajuci za EU, treniramo sa susjedima", rekao je Šimonovic.


Podijeli: Facebook Twiter