Hrvatska i Slovenija: Razbijena dilerska mreža

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas i sutra je u tijeku završni dio velike međunarodne istrage o dilerskom lancu heroina i kokaina koji je funkcionirao između Slovenije i Hrvatske i kojim se između ostalih opskrbljivala Rijeka i primorski dio Hrvatske, saznajemo iz neslužbenih izvora koji kažu da su u dvije države uhićene najmanje 33 osobe, a pitanje je hoće li ih biti još. Osamnaest osoba je uhićeno u Sloveniji, kažu tamošnji izvori, a među uhićenima je i jedan policijski djelatnik koji je navodno bio u vezi s kriminalcima.

Ishodište kokaina i heroina je bilo u Sloveniji gdje su ga nabavljali hrvatski dileri. Krijumčaren je preko granice na prilično ekstreman način uz pomoć "narkomula". Te su osobe na više načina švercale drogu, često i u anusu. Uhićenja i istraživanja slučaja u dvije države su tek počela pa se službeni izvori svode samo na potvrde osnovne informacije.

- Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Slovenije i u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom provode složeno kriminalističko istraživanje nad više osoba u vezi krijumčarenja droge iz Slovenije u Hrvatsku, jedino je što je službeno potvrđeno iz Policijske uprave primorsko goranske, nakon upita o policijskoj akciji u Sloveniji i vezi s našim krajevima.

Od naših neslužbenih izvora saznajemo da je u Hrvatskom dijelu istrage na području Primorsko goranske policije sada uhićeno desetak osoba. Svi su poznati dileri. U tijeku dana oni su uhićivani. Obavljani su i pretresi stanova i prostorija koje su koristili. Prikupljani su i tragovi i dokazi koji bi mogli koristiti u istrazi. Sigurno je da je taj lanac već duže opserviran tajnim mjerama praćenja i snimanja pa će se sada prikupljeni trgovi i iskazi uspoređivati s onim prikupljenim u tajnim operacijama.

Slovenski mediji prenose da je tamošnja policija u suradnji s hrvatskim kolegama u ponedjeljak rano ujutro izvela završnu akciju protiv organizirane skupine preprodavača droga. U toj akciji je navodno sudjelovalo stotinu slovenskih policajaca, koji su obavili uhićenja i pretrage stanova. Slovenci kažu da su uhitili 18 osoba na području Postojne, Sežane, Logateca i Ljubljane. Kriminalisti i policajci iz policijske uprave Koper rukovodili su ovom akcijom u Sloveniji. Slovenska policija navela je da se radi o međunarodnoj kriminalnoj organizaciji koja je već duže vremena u Sloveniji i Hrvatskoj vršila kaznena djela vezana s preprodajom droge i da je istraga provedena u suradnji sa specijaliziranim tužiteljstvom za progon organiziranog kriminala. (Ico MIKULIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter