Hrvatska i Kosovo: Sporazum o obrambenoj suradnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanovic i ministar snaga sigurnosti Kosova Agim Ceku potpisali u petak u Zagrebu sporazum o obrambenoj suradnji kojim se jacaju veze dviju država i vojski na podrucju vojne industrije, obuke i zajednickih vojnih vježbi.

"Potpisivanjem sporazuma ostvario mi se životni san da kosovska vojska koju stvaram i Hrvatska vojska kojoj sam pripadao suraduju na temelju prijateljstva", izjavio je nakon potpisivanja na konferenciji za novinare Ceku koji ima cin brigadira Hrvatske vojske.

"Mi Hrvatsku smatramo liderom, vojnom, politickom, kulturnom, gospodarskom, sportskom silom i jako smo zainteresirani za razvoj suradnje na svim podrucjima", dodao je Ceku koji je tijekom Domovinskog rata ratovao u Lici i zadarskom zaledu.

Napomenuvši da je slicne sporazume Hrvatska potpisala s nizom susjednim zemalja, Kotromanovic je istaknuo i njegovu regionalnu važnost. "Spremni smo pomoci sigurnosnim snagama Kosova, a sporazum ce doprinijeti jacanju sigurnosti u cijelog regiji", rekao je hrvatski ministar i najavio da ce tijekom godine posjetiti Kosovo.

U toj najmladoj europskoj državi, ciju neovisnost ne priznaje Srbija, nalazi se 20 pripadnika Hrvatske vojske s dva helikoptera u sklopu medunarodnih snaga KFOR-a i angažirani su na transportu ljudi i opreme za potrebe te vojne misije NATO-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter