Hrvatska i dalje bez medalje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski košarkaši razigravat ce za plasman od petog do osmog mjesta na europskom prvenstvu u Poljskoj. Spretnijim, sretnijim i nadasve pametnijim pokazali su se košarkaši Slovenije, koji su rezultatom 67:65 nadigrali pulene Jasmina Repeše, koje u subotu u 14.15 sati ocekuje dvoboj protiv Rusije.

Odlicnu predstavu pružili su hrvatski košarkaši u prvom dijelu susreta protiv Slovenaca. Jedino što su naši susjedi imali bila je pocetna prednost 1:3, a nakon toga je Hrvatska preuzela kontrolu igre u svoje ruke i iz minute u minutu povecavala svoju prednost. Izbornik Repeša zahtijevao je od svojih igraca da zaigraju cvrsto u obrani i oni su njegove zamisli proveli u potpunosti, skupljajuci pritom osobne, ali i zaustavivši "mekane" Slovence. Loša strana te taktike bila je cinjenica da je Banic vec u 3. minuti prikupio tri osobne, ali na drugoj strani naši su košarkaši u potpunosti zatvorili reket i Slovenci u prvih 20 minuta nisu zabilježili niti jedan ofenzivni skok. Sjajnu partiju pružio je Ukic koji je u prvih deset minuta postigao 12 koševa, garniranu s dvije uzastopne trice, pritom "krao" i asistirao te opasnog Lakovica ostavio u prvoj cetvrtini bez postignutog pogotka. Rezultat takve igre bilo je 11:4 u petoj minuti susreta, signal da slovenski izbornik Zdovc pozove minutu odmora. No, savjeti nisu pomogli našim protivnicima i u osmoj minuti vec je bilo 19:11, potom i 24:15, da bi prva dionica završila sa sedam poena prednosti za Hrvatsku (25:18).

Drugu su cetvrtinu slovenski košarkaši otvarili agresivnom igrom u obrani kojom su nas doveli u malu krizu, pojacanu cinjenicom da je Repeša posjeo Ukica na klupu. To je iskoristio i Lakovic koji je sa šest brzih pogodaka doveo Slovence na samo tri pogotka zaostatka u 27. minuti (27:24), te je Repeša bio primoran vratiti Ukica u igru. Jedini koji je nešto u tim trenucima pokušavao bio je Nicevic te je samo zahvaljujuci njegovih šest pogodaka Hrvatska još uvijek vodila. I dok se ocekivao trenutak da se Slovenci potpuno vrate u igru, Nachbar je uradio dvije uzastopne osobne u napadu, garnirane prigovorom za koji je dobio tehnicku, te je zahvaljujuci njegovoj nepromišljenosti Hrvatska u 16. minuti opet otišla na "plus 9" (36:27). Nervoza u slovenskim redovima dovodi do nepreciznosti, dok su na drugoj strani hrvatski košarkaši pogadali skoro sve što su uputili na koš i u posljednju minutu prvog dijela ušlo se s 15 koševa prednosti za Hrvatsku (47:32). Slovenci tad smanjuju na "minus 13", a hrvatskim košarkašima je ostalo još 15 sekundi za posljednji napad. Repeša je pozvao minutu odmora, nakon koje je Popovic napravio "glupost stoljeca" i iz cista mira prigovorio sucima, dobio tehnicku, što koriste naši protivnici i zabijaju nam dva slobodna, a potom i tricu te na odmor odlaze s više nego podnošljivih 47:39.

I umjesto da u svlacionici pokušaju sve zaboraviti i nastave s igrom koju su pružili u prvom dijelu, hrvatski košarkaši potpuno padaju i u trecoj cetvrtini postižu samo tri pogotka. Slovenci prihvacaju ponudene darove te u 27. minuti na krilima Erazma Lorbeka opet prelaze u vodstvo (50:51), a kako je Hrvatska izgledala u trecoj dionici može biti i sretna što je u posljednju cetvrtini ušla samo s tri pogotka zaostatka (50:53).

Usprkos svim naporima, šuterski potpuno uzdrmana hrvatska reprezentacija nije se uspjela vratiti u susret, dok se u slovenskim redovima odnekud pojavio Slokar koji je u zadnjoj cetvrtini pospremio dvije trice te su ponajviše zahvaljujuci njemu Slovenci svoju prednost uspjeli održati do kraja i proci u polufinale.

 


Podijeli: Facebook Twiter