"Hrvatska fotografija okom Petera Knappa" u MUO-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Hrvatska fotografija okom Petera Knappa", koja je u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici" u listopadu prošle godine predstavila u Parizu fotografski opus nekoliko generacija hrvatskih autora po odabiru tog svjetski poznatog švicarskog fotografa, filmaša i dizajnera, svečano je otvorena večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu.

"Riječ je o izložbi inicijalno postavljenoj u galeriji Cite International des Arts u Parizu, gdje je izazvala izuzetnu pozornost i privukla rekordan broj posjetitelja za jednu izložbu fotografija u tome gradu", kazao je na otvorenju autor Knapp.

Veliki poznavatelj hrvatske umjetnosti i kulture, Knapp je predstavljene autore birao po vlastitu umjetničkom senzibilitetu koji je blizak novinskoj fotografiji, ali je ipak pazio da njome na najbolji mogući način svijetu predstavi sukus ponajboljeg hrvatskog umjetničkog fotografskog izričaja.

"Kroz fotografske autorske osobnosti devetero hrvatskih fotografa - od Toše Dabca, Đure Janekovića, Mladena Tudora, Slavke i Milana Pavića do Ivana Faktora, Marka Ercegovića, Jelene Blagović i Borisa Cvjetanovića, izložba pokazuje da je moguće kroz fotografiju u Hrvatskoj pratiti i mijene stilova i oscilacije ukusa sinkrono s događanjima u svijetu", rekla je muzejska savjetnica za fotografiju u MUO-u i kustosica izložbe Marija Tonković.

Izložbu upotpunjuju filmske projekcije. Uz film Ivana Faktora, koji je dio njegove izložbene kompozicije, prikazuju se i monografski filmovi autorice Ane Marije Habjan o 16 povijesnih i suvremenih fotografa izvorno snimljeni za serijal "Fotografija u Hrvatskoj" Hrvatske radio-televizije.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da je fotografija medij koji u Zagrebu ima veliku i bogatu tradiciju, a zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš naglasio je da je ta izložba francuskoj i međunarodnoj javnosti predstavila što Hrvatska ima za pokazati na području fotografske umjetnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter