Hrvatska ekipa nakon dva dana zaostaje za vodećima

Loris Ušić (M. RIMANIĆ)
Loris Ušić (M. RIMANIĆ)

Naš Croatia Match Racing Team nakon prvog i drugoga dana natjecanja u porečkoj uvali Peškera, zaostaje za vodećim momčadima. Uz obilje vjetra zlatni olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić, potpomognuti Mihovilom Fantelom i Rajkom Kujundžićem u nekoliko plova zaostaju za vodećima. Jest da trenutno drže, možemo slobodno reći, zlatnu sredinu, ali to nije dovoljno obzirom na snagu protivnika. Obzirom na navedeno, doznajemo da se čak razmatra i mogućnost povratka ozljeđenog jedriličara, Porečana Patrika Damijana koji s bolovima i zavojima oko ramena ne može jedriti.

Odlični uvjeti za jedrenje

Kako kaže Damijan, ako se ukaže potreba dat će sve od sebe. U želji da se što brže oporavi oba dana natjecanja ostao je na kopnu, jer doktori su propisali strogo mirovanje.

- Ajde bar nije ništa slomljeno, imam «lijepi» hematom i iščašenje ligamenta. Bol polako uz injekcije popušta, a meni je samo želja što prije otisnuti se na more, kratko nam je izjavio Damijan kojeg smo zatekli kako s kopna bodri našu ekipu. Umjesto njega u okršaje je uskočio Mihovil koji je na moru dao sve od sebe.

Umor prevladava, jer nakon svake borbe bole svi mišići, kosti, ma nema toga što ne boli. Uvjeti za jedrenje bili su fenomenalni, čak je u nekim trenucima bilo i previše vjetra pa su jedriličari morali jedra i sklapati. Uz našu posadu i one iz Francuske, Švedske, Danske, Nizozemske, SAD-a, Novog Zelanda i Poljske imali su pune ruke posla. Na svakom zaokretu natezalo se vitlo, vukle špage, a katamarani su skroz podivljali i lebdjeli nad morskim valovima. Ukupno je odvoženo više od 80-tak utrka, odnosno za laički pojasniti, svaka se posada zamjenjivala ploveći na ukupno šest plovila, a na moru se bodovala svaka greška. Nisu to bili klasični brzinci kao kod automobila, već je ključno što prije odvoziti oko postavljenih bova i proći prvi kroz cilj.

Danas najbolji Danci

A grešaka je bilo svakakvih, od onih manjih ako se što prije ne rastegnu jedra, pa do fatalnih kada suprotna momčad primjerice svojim jedrima ukrade vjetar vozeći paralelno s protivnikom pa se to plovilo jednostavno uspori.

Svjetska jedriličarska elita u Poreču je svojim borbama oduševila mnoge promatrače, a nakon toga preostaju one još žešće, jer danas je popodne zbog nedostatka vjetra ovo fenomenalno natjecanje prekinuto. Sutra se ono nastavlja u 10 sati, a zatim će oni koji pobijede voziti polufinale i finale. Teoretski, mogući su svakakvi raspleti, pa tako i da našu ekipu ugledamo na tronu. Prvoga dana trenutno vodeću poziciju zauzeli su Francuzi sa skiperom Quentin Delapierre, drugo mjesto osvojili su Nizozemci, a treće Danci. Današnje nadmetanje dalo je pak druge rezultate i naravno drugačiji poredak, pa su zasada vodeći Danci sa skiperom Jochimom Aschenbrennerom, drugi Nizozemci, a treće mjesto zauzeli Francuzi. Proglašenje pobjednika Croatia Match Cupa očekuje se sutra oko 17 sati. (Ivan GRGAT, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter