Hrvatska dostupna na Google Street Viewu

Pula na Google Street Viewu
Pula na Google Street Viewu

Google je danas u Zagrebu predstavio svoju Street View uslugu za Hrvatsku koja u sklopu Google Mapsa omogućuje virtualno razgledavanje i istraživanje ulica i mjesta te kulturnih, povijesnih, turističkih, trgovačkih i drugih objekata i znamenitosti diljem Hrvatske putem panoramskih slika snimljenih na ulici.

Usluga je u prisutnosti ministra turizma Veljka Ostojića predstavljena u Hrvatskom državnom arhivu, pri čemu je direktor Googlea za regiju Adriatic Joško Mrndže naglasio da je do sada Google uslugu Street View u sklopu svog Google Mapsa lansirao u 41 zemlji svijeta, a da se danas osim za Hrvatsku predstavlja i za Andoru i Čile.

Usluga Street View je posebno korisna kada u nekom gradu želite pronaći lokaciju nekog hotela, restorana ili drugog objekata, jer osim pozicioniranja ulice nudi i visoko kvalitetne fotografije koje korisniku, dok ih gleda daje osjećaj 'kao da je tamo'.

S tom je uslugom Google za sada pokrio većinu najvećih hrvatskih gradova, pa i otoka, a kako je riječ o živom proizvodu sigurno će se i dalje razvijati i dopunjavati, kazao je Mrndže dodavši da je sve troškove snimanja i obilaženja gradova i mjesta Google sam pokrio.

Usluga je dostupna i putem mobilne aplikacije na mobitelima (smartphone-ovima), što će kako vjeruje Mrndže dodatno pridonijeti i povećanju broja turista u Hrvatskoj jer se slično dogodilo i u Italiji.

Tome se nada i ministar turizma Ostojić, koji je zadovoljan dosadašnjom suradnjom s Googleom u promociji hrvatskog turizma putem Hrvatske turističke zajednice (HTZ), kazao i da je to povijesna stvar za Hrvatsku i njen turizam.

Podsjetio je i da je novim operativnim marketing planom za turizam za 2013. predviđeno stopostotno povećanje sredstava za online marketinške taktike, među kojima je i suradnja s Googleom, kao i viralni marketing te razne druge novosti koje će, nada se, povećati i broj i doživljaje turista u Hrvatskoj.

Mapiranje po ulicama Hrvatske za potrebe usluge Street View Google je počeo krajem srpnja prošle godine, prikupljanjem fotografije i lokacija, i to u posebno označenim Google automobilima i s biciklima.

Slijedom zaštite privatnosti i sigurnosti ljudi koji se eventualno nađu na fotografijama iz Google-a ističu da će im zamutiti lica, kao i registracijske oznake vozila, a ako se netko prepozna na fotografijama to može prijaviti Googleu. (Hina)

      


Podijeli: Facebook Twiter