Hrvatska dobila Izrael, isprobane dvije obrambene varijante

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvom pripremnom susretu uoči Europskog prvenstva u Francuskoj nogometna reprezentacija Hrvatske je u srijedu u Osijeku pred 15.000 gledatelja pobijedila Izrael sa 2-0, a za "vatrene" su zabili Ivan Perišić (4) i Marcelo Brozović (34).

Hrvatska je u Osijeku predstavila nove dresove u kojima će igrati na Europskom prvenstvu u Francuskoj, a na utakmici su bili nazočni i premijer Tihomir Orešković te ministar znanosti, obrazovanja sporta Predrag Šustar.

Bila je to četvrta utakmica 'vatrenih' pod vodstvom Ante Čačića i četvrta pobjeda uz gol-razliku 9-1. Hrvatska je s Čačićem na klupi dobila i Bugarsku (3-0), Maltu (1-0), te Rusiju (3-1). Bio je to ujedno i deseti nastup Hrvatske u Osijeku gdje nikada nije poražena (osam pobjeda, dva remija), ali i već deveta međusobna utakmica Hrvatske i Izraela.

U prvom poluvremenu Hrvatska je u napadačkom segmentu igre djelovala odlično, "vatreni" su igrali okomito i brzo, a posebice po lijevom boku gdje je stalna opasnost bio Perišić. Hrvatska je povela već 4. minuti, i to nakon kornera.  Modrić je kratko dodao do Brozovića, koji lijepo ubacuje pred vrata gostiju, a Perišić zabija za 1-0.

Prije toga, u 2. minuti, Izraelci su imali veliku priliku nakon slobodnog udarca sa desnog boka. Buzaglo je ubacio, a hrvatski igrači su loše reagirali, pa  se je lopta odbila od Ćorluke i pogodila vratnicu.

Izrael je imao još jednu priliku u prvom poluvremenu, u 24. minuti. Ben Chaim je ubacio u naš peterac, vrataru Subašiću ispala je lopta, ali u zadnji tren hrvatsku je mrežu spasio Srna.

Sve ostalo je bilo je u znaku "vatrenih".  U 6. minuti Perišić se probio po lijevom boku, dao je povratnu loptu za Modrića, koji sa vrha kaznenog prostora puca pored gola. Perišić ponovno radi "nered" po lijevom boku, u 12. minuti odličnim pasom uposlio je Kalinića, koji ubacuje u petarac za Mandžukića, ali on je bio prekratak. U 26. minuti Perišić je oštro ubacio loptu pred izraelska vrata, a izraelski branič uklizao je ispred Kalinića i pogodio gredu.

Hrvatska je povela 2-0 u 34. minuti. Kalinić je sa vrha kaznenog prostora podvalio loptu za Mandžukića, koji pogađa vratnicu, a odbijenu loptu Brozović je pospremio u mrežu.

Hrvatska je nastavila stiskati protivnika, pa je u 39. minuti stvorila još jednu opasnu situaciju pred golom gostiju. Na kraju je Modrić sa 18 metara pucao pored gola.

Jedina loša stvar u prvom dijelu bila je ozljeda kapetana Darija Srne, kojeg je Gershon udario u potkoljenicu. Prve informacije govore da nije riječ o ozbiljnoj ozljedi. Srnu je u 43. minuti zamijenio Vrsaljko.

Izbornik Ante Čačić prije utakmice je najavljivao da želi isprobati igru sa tri stopera, te sa dešnjakom na lijevom braniču. Tako je u prvom poluvremenu igrao u sustavu 3-5-2, s tim da su na poziciji stopera igrali Vida, Ćorluka i Lovren. U drugom poluvremenu prešao je na 4-4-2, a Vida je igrao lijevog braniča.

Zbog brojnih izmjena drugo poluvrijeme očekivano je bilo puno slabije od prvih 45 minuta, posebno za Hrvatsku koja je imala tek dvije prigode. U 78. minuti Perišić je ubacio s lijeve strane, ali Mandžukić iz neposredne blizine loše gađa, a u 87. nakon Perišićeva dodavanja Kovačić sa deset metara puca pored gola.

Gosti su u razdoblju od 70. do 73. minute stvorili tri opasne situacije. Prvo je Cohen dobro pucao sa 20 metara, ali Lovre Kalinić odbija u korner. Iz kornera nova prilika za Izrael, i opet je Kalinić na pravom mjestu. A u 73. minuti udarac Tibija prošao je tik uz vratnicu.

Treba napomenuti i da se je u 64. minuti moglo nakratko čuti neprimjereno skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom, spremni" od jednog dijela navijača.

HRVATSKA: Subašić (Lovre Kalinić, 46), Vida, Ćorluka, (Schildenfeld, 46), Lovren, Srna (Vrsaljko, 43) , Modrić (Antolić, 68), Badelj (Halilović, 50), Brozović, Perišić,  Mandžukić, Nikola Kalinić (Kovačić, 56).

IZRAEL:  Kleyman, Tibi, Ben Bitton (Tzedek, 46), Tawatha (Saief, 67), Gershon, Kehat (Kayal, 83), Nir Bitton, Buzaglo (A. Cohen, 46) ,Ben Chaim (Benayoun), Dabbur, Hemed (Barda, 76).

STRIJELCI: 1-0 Perišić (4), 2-0 Brozović (34)

SUDAC: Ištvan Vad  (Mađarska)

STADION: Gradski vrt

GLEDATELJA: 15.000

(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter