Hrvatska delegacija u Odboru regija EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbor regija Europske unije, svojevrsna skupština regionalnih i lokalnih vlasti, prvo je tijelo EU-a u čijem je radu danas službeno sudjelovala jedna hrvatska delegacija. Deveteročlano hrvatsko izaslanstvo, koje vodi riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, danas se predstavilo i na konferenciji za novinare, a uz Obersnela, konferenciji je prisustvovao predsjednik Odbora regija Ramon Luis Valcarcel, inače predsjednik španjolske regije Murcia. Pozdravljajući hrvatsko izaslanstvo, Valcarcel je odao počast hrvatskim regionalnim i lokalnim vlastima koje su od početka bile uključene u pristupni proces te odigrale temeljnu ulogu u uklanjanju razlika između Bruxellesa i hrvatskih stanovnika. Regionalna politika je politika izlaska iz krize, kazao je Valcarcel.

Na pitanje novinara na koji način regionalni i lokalni čelnici mogu razlučiti svoju ulogu menadžera kojima je prvenstveni cilj rad u interesu građana i svoju političku ulogu predstavnika stranaka i ideološku pripadnost, predsjednik Odbora regija jasno je kazao da je iluzorno od tih predstavnika očekivati da se ponašaju samo kao menadžeri. Neovisno o tome što je njihova uloga upravljanje javnim sredstvima i što je potrebno da budu što bliže građanima, oni ne mogu izbjeći svoju ideološku pozadinu, na taj način i rade u Odboru regija koje je u biti političko tijelo, kazao je Valcarcel.

- Točno je da je Odbor regija savjetodavno tijelo, ali to je tijelo nastalo kao volja Unije da poštuje interese regionalne i lokalne samouprave, što je utvrđeno Lisabonskom deklaracijom, tako da se mišljenja Odbora regija s velikom pažnjom slušaju i u Europskoj komisiji i u Europskom paralamentu, kazao je Vojko Obersnel.

Hrvatska delegacija će kroz kratko vrijeme i aktivno sudjelovati u pripremi nekih materijala, naravno da ćemo se prvenstveno orijentirati na probleme koji su specifični za naše gradove i županije. Ima puno inicijativa, već se u četvrtak održava neformalni sastanak članova Odbora regija vezano uz formiranje Jadransko-jonske makroregije, što je za nas u Hrvatskoj posebno zanimljivo, ustvrdio je Obresnel. Rijeka će uskoro, kako je najavio šef naše delegacije, biti i domaćinom 2. sajma regionalne samouprave Jugoistočne Europe.

Članovi hrvatskog izaslanstva, uz Obersnela, su: Snježana Bužinec, načelnica općine Jakovlje, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, članica Skupštine Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević te član Skupštine Istarske županije Ivan Jakovčić koji zbog bolesti ovih dana nije bio u Bruxellesu. (G.I.)


Podijeli: Facebook Twiter