Hrvatska danas igra posljednju utakmicu u skupini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska košarkaška reprezentacija danas zaključuje priču u Cluju-Napoci, susret protiv Češke (13.30 sati) posljednji je uoči putovanja na završnicu u Istanbul. Sve je jasno uoči posljednjeg kola, Španjolska, Hrvatska, Crna Gora i Mađarska idu dalje, Česima ni pobjeda nad Hrvatskom više ne može pomoći, što znači da će hrvatski izbornik Aleksandar Petrović danas podijeliti minutažu. Po dvadeset minuta svakome, da ipak ne bude preveliki razmak između natjecateljskih utakmica. 

U skupini D, iz koje stiže suparnik Hrvatskoj u osmini finala, znaju se momčadi koje 
ostaju u Istanbulu, jedino je pitanje hoće li trećeplasirana biti Rusija ili Turska. Sve ovisi o večerašnjem sudaru Latvije i Turske. Pobijedi li Latvija, tada su Rusi treći u skupini i nalaze se na putu Bogdanovića i društva, dok pobjeda Turaka znači da izbjegavaju Španjolsku i u ralje Furije bacaju tu istu Latviju. Uz jednu ogradu, pobjedu Srbije nad Belgijom. 

- Prepolovila nam se mogućnost za protivnika za osminu finala. Za Rusiju imamo profil igre, kojim stalno igraju. Moramo biti spremni i za nisku petorku Turaka. I utakmica sa Španjolskom pokazala je da imamo karakter. Ponio nas je adrenalin, utakmica s najboljom reprezentacijom Europe. Žao mi je samo što 33 minute nismo dobili pravo ni na jedno slobodno bacanje, kada smo Španjolce imali u konopcima, suci su im dali kisik da se oporave. No, Pokazali smo svima da možemo, da smo tu - kaže Petrović. 

Kombinacija sa Šarićem i Benderom, sa dvije četvorke, pokazala se kao sjajna. Španjolci su se pogubili. Poslije dvaju početnih utakmica, u kojima nije sve najbolje funkcioniralo, Petrovićevi igrači se dižu. 

Rusi su nepredvidivi, Turci imaju prednost domaćeg parketa, ali ne briljiraju s pomlađenim sastavom. Ako tu budu Turci, Petrović ima priliku uzvratiti za 2001. godinu i poraz u četvrtfinalu, kada je njegova momčad imala plus 19 u 27. minuti. I izgubila. 
Rusi? Dva su igrača ključ, Aleksej Šved, koji ima prosjek od 21.3 poena i pet asista, te Timofej Mozgov s prosjekom od 14.8 poena i 6.5 skokova. 

- Tko god to bude, bit će jako teško. Međutim, imamo dovoljno vremena da se odmorimo, pogledamo njihove utakmice i pokušamo proći osminu finala - kaže Bojan Bogdanović.

I Rusi su dužnici. Ipak, najprije treba odraditi susret s Češkom, po mogućnosti bez ozljeda. Češka... Lille, osmina finala i debakl (80:59) prije dvije godine. Dužnik do dužnika. Ništa čudno kada se medalja čeka 22 godine. (Zlatko HORVAT)



Podijeli: Facebook Twiter