Hrvatska cetvrta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska jedrilicarska reprezentacija optimista, za koju je nastupala i Lucija Lakovic iz Horizont Poreca, uz još jednu djevojcicu, Matiju Biloglav (Uskok, Zadar), te trojicu djecaka, Matea Pavincica (Opatija), Marina Desabotu (Val, Šibenik) i Marina Radacica (Trogir), nije uspjela obraniti naslov ekipnog prvaka Europe koji su njihovi prethodnici osvojili prošle godine, no na ovogodišnjem je prvenstvu zauzela odlicno cetvrto mjesto.

Na prvenstvu održanom u Italiji, na jezeru Ledro, u konkurenciji 15 najboljih reprezentacija Europe, odabranici hrvatskog izbornika Damira Nakrsta iz Opatije su u prvom dijelu natjecanja u kojem se jedrilo po "round robin" sustavu ostvarili deset pobjeda, nad Italijom, Francuskom, Belgijom, Irskom, Danskom, Švicarskom, Švedskom, Slovenijom, Velikom Britanijom i Norveškom, te cetiri poraza od Španjolske, Poljske, Njemacke i Turske.

Time su se kao treceplasirani, iza vodecih Turaka i Švicaraca, plasirali u "zlatnu skupinu", medu osam najboljih selekcija koje su nastavile s natjecanjem za visok plasman.

U "zlatnoj skupini" jedrio se još jedan "round robin", a Hrvatska je ostvarila novih pet pobjeda nad Švicarskom, Italijom, Španjolskom, Francuskom i Irskom, te dva poraza, ponovno od Turske i Poljske, te se kao drugoplasirana plasirala u polufinale, iza ponovno vodecih Turaka.

U polufinalu, u kojem se jedrilo na dvije pobjede, naši su jedrilicari s 1:2 poraženi od Talijana dok su u drugom polufinalu Španjolci s 2:0 savladali Turke. Potom je u susretu za broncanu medalju Hrvatska s 0:2 izgubila od Turske, dok je u finalu Španjolska s 2:0 dobila Italiju.

- Naši su reprezentativci odlicno jedrili, mogu reci da su bili najveci borci na ovom prvenstvu, ali kad god bi okrenuli mec na svoju stranu ili bi im se okrenuo vjetar za 40 stupnjeva ili bi pak pao. I tako gotovo svaki mec - kazao je izbornik Nakrst. (Napisao i snimio K. KLARIC)


Podijeli: Facebook Twiter