Hrvatska će uvesti 29 tisuća radnika

Festival igranog filma u Puli dobio je tročlani umjetnički savjet (Arhiva G. I./M. ANGELINI)
Festival igranog filma u Puli dobio je tročlani umjetnički savjet (Arhiva G. I./M. ANGELINI)

Vlada u idućoj godini planira zaposliti 2,5 puta više novih stranih radnika no što ih je zaposleno u ovoj godini. Otkrilo je to priopćenje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koji su podržali prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca. Predložena je kvota u ukupnom iznosu od 29 tisuća radnih dozvola. Od toga, za novo zapošljavanje 17.810, dok je kvota za produženje već izdanih radnih dozvola devet tisuća, a za sezonsko zapošljavanje 1.940 dozvola. Za ovu godinu, za novo zapošljavanje nakon što su povećane kvote za graditeljstvo, ukupno je bilo rezervirano nešto više od 7,2 tisuće dozvola. Njima treba pridodati i 1,8 tisuća već izdanih dozvola koje se produžuju.

Predložene kvote

"Donošenje predložene odluke uvelike će olakšati zapošljavanje u granama koje su u visokoj ekspanziji kao što su graditeljstvo i turizam", ocijenio je HUP. Prema podacima do kojih smo došli, u turizmu i ugostiteljstvu će se u idućoj godini moći zaposliti 460 novih stranih radnika, za razliku od 175 u ovoj godini. No, plan je odobriti i 1.400 sezonskih kvota. Istodobno, poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu tražili su uvoz čak šest puta više radnika no što će im biti odobreno, odnosno dozvole za uvoz 12.222 konobara, kuhara i sobarica.

Najveći rast zapošljavanja stranih radnika bit će vidljiv u graditeljstvu koje je u ovoj godini moglo uvesti 4.133 radnika. U idućoj godini građevinske tvrtke moći će angažirati 12.170 stranaca i to naviše tesara i zidara, a potom i montera te betoniraca, kao i ostalih zanimanja u graditeljstvu.

Snažno rastu i predviđena nova zapošljavanja stranaca u metalu i to s 200 na 1.100 dozvola. U brodogradnji je, pak, došlo do pada kvote za novo zapošljavanje na 1.608 dozvola koliko ih se predviđa u idućoj godini s preko 2,3 tisuće u ovoj godini. U prometu će se, pak, više nego udvostručiti uvoz stranih vozača s obzirom da je predložena kvota za iduću godinu 765 novih dozvola.

- Od zdrave sindikalne strane potporu za to ne smiju dobiti. To je početak kraja. To više nema smisla. Oni dogovaraju poslove računajući da će uvesti radnu snagu i vjerojatno poslove dogovaraju s dumping cijenama. Koji je smisao da uzimaš strane radnike - da ti kao poslodavac dobro zaradiš - ogorčen je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Podsjeća da se godinama govorilo da domaći radnici nisu mobilni i da ne žele iz jednog dijela zemlje odlaziti za poslom u drugi.

- Zbog čega nisu mobilni unutar zemlje, a odlaze raditi u Irsku, Njemačku - pita se Sever navodeći odgovor na to pitanje - plaća. Kad bi poslodavci digli plaće radnicima radnika bi bilo, no kao što će Sever reći, sve se svodi na to da je svrha postojanja korporacije povećanje dobiti dioničara.

Vatrogasna mjera

Poslodavci, pak, iako su zadovoljni predloženom kvotom i "razumijevanjem za problematiku nedostatka radne snage koju je iskazalo resorno Ministarstvo", opetovano ističu da sadašnji kvotni sustav nije nikakvo trajno rješenje, već vatrogasna mjera kojom se pokušava premostiti problem nedostatka kvalificirane radne snage. "Koristimo i ovu priliku još jednom pozivati i socijalne partnere i Vladu Republike Hrvatske da zajedno osmislimo novi zakonodavni okvir kojim bi se reformiralo tržište rada", navodi HUP uz poruku kako "pitanje nedostatka radne snage nije nešto oko čega treba dizati tenzije, već socijalni partneri i Vlada Republike Hrvatske trebaju zajedničkim snagama u sinergijskom djelovanju, kroz socijalni dijalog, pronaći optimalno rješenje za ovaj gorući problem".

Podsjeća HUP i da je za dugoročno rješenje problema nužno provesti sveobuhvatnu reformu obrazovanja "koja je ključna za restrukturiranje cijelog sustava koji bi trebao pratiti potrebe gospodarstva i shodno tome prilagođavati obrazovne programe, jer se jedino na taj način nedostatak radne snage može riješiti kroz zapošljavanje domaćih radnika". Navode i da to danas nije moguće, "budući da hrvatsko tržište rada, unatoč činjenici od cca 180.000 nezaposlenih osoba nije u mogućnosti, s obzirom na njihovu strukturu, zadovoljiti potrebe gospodarstva", pa se poduzetnici, "a kako bi izvršavali preuzete ugovorne obveze, prisiljeni okrenuti se stranim radnicima". (Gabrijela GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter