Hrvatska će imati stabilnu i učinkovitu vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov u petak su poručili kako je postignut dogovor oko svih bitnih pitanja te kako obojica vjeruju da će Hrvatska dobiti stabilnu vladu koja će učinkovito raditi u predstojeće četiri godine. 

"Vodili smo vrlo temeljite, angažirane, partnerske i prijateljske razgovore u proteklim danima i jučer smo postigli dogovor oko svih bitnih pitanja koji su bili na dnevnom redu, počevši najprije od sedam točaka koje je Most vrlo jasno artikulirao i prije izbora, potom o radu na programu zajedničke vlade HDZ-a i Mosta uz potporu nacionalnih manjina, na kojem će naši stručnjaci u smislu detaljne finalizacije raditi i sljedećih nekoliko dana te jučer oko ustroja i sastava vlade u smislu broja portfelja koji će biti u nadležnosti našeg partnera kao i o rotirajućoj koncepciji na čelu Hrvatskog sabora", rekao je Plenković novinarima. 

Taj dogovoreni 'rotirajući' model Plenković smatra europskim rješenjem poznatim u praksi Europskog parlamenta. "U prve dvije godine mandata idućeg saziva Hrvatskog sabora predsjednik će biti gospodin Petrov kao čelnik Mosta, a druge dvije godine pripast će predstavniku HDZ-a", rekao je Plenković. Ta će rješenja, izvijestio je, i danas predstaviti na HDZ-ovim stranačkim tijelima. 

"Mislim da je riječ o dogovoru, kompromisu, naravno, kao što je to uvijek u pregovorima, koji najbolje odražava jasno izraženu volju birača, potvrđuje naše svjetonazorske i programske bliskosti i ja očekujem stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu vladu i učinkovit rad u četiri godine koje su pred nama", rekao je šef HDZ-a koji je postignuti dogovor nazvao "kvalitetnim" i "konkretnim". 

Za čelnika Mosta Božu Petrova dogovor između HDZ-a i Mosta je "svojevrsni kompromis" u kojem, kaže, vjeruje da je svima podjednako dobro i podjednako loše. 

"Na temelju zadnja tri tjedna pregovora možemo vjerovati da će ovo biti stabilna vlada i da će biti vlada koja stvarno želi da se dogode promjene", naglasio je Petrov. 

Čestitao je HDZ-u i negovom predsjedniku jer su, kaže, prepoznali sedam jamstava koje je Most tražio, a o kojima su detaljno i konstruktivno raspravljali. 

Misli da je postignut dogovor "prekorektan i za jednu i za drugu stranu" te zbog toga, kaže, smatra da će biti stabilna vlada. "To pokazuje smjer u kojem će ići ova vlada i vjerujem da će se sve što smo dogovorili na kraju i napraviti", poručio je Petrov. 

Upitan koja ministarstva pripadaju Mostu, Plenković je uzvratio kako je vrlo precizno dogovoreno da će Most imati jednoga potpredsjednika vlade koji će ujedno biti i ministar, u konkretnom slučaju uprave te još tri ministarstva – Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zaštite okoliša te energetike. "Energetika će kao dio jedne uprave Ministarstva gospodarstva biti spojena s postojećim Ministarstvom zaštite okoliša", kazao je. 

Na pitanje s koliko potpisa raspolaže, Plenković je odgovorio kako "računa na Mostovih 15" te kako misli da će biti možda čak i preko 90 potpisa. "Možda još poneki pristigne do ponedjeljka kada ću se sastati s predsjednicom", rekao je Plenković. 

Čelnik Mosta Petrov potvrdio je Plenkoviću klimanjem glave kako će Most dati 15, no nije novinarima rekao konkretno kojih to zastupnika. 

Pojasnio je zbog čega želi čelno mjesto u Saboru."U ovom dogovoru postignuto je da sve tri najvažnije funkcije u Hrvatskoj ne pripadaju jednoj političkoj stranci, što mislim da je za demokraciju i demokratski sustav u Hrvatskoj dobro. S druge strane, htjeli smo da na kraju predsjednik Sabora bude prve dvije godine jedan od članova Mosta jer želimo i graditi povjerenje i s druge strane biti sigurni u procese da će se nastaviti onako kako smo u samom početku i dogovarali. To su možda dva najvažnija razloga zbog čega smo tražili da prve dvije godine bude predsjednik Sabora netko iz Mosta", rekao je. 

O tome tko će biti Mostov potpredsjednik vlade još nije odlučeno a, kaže, odlučit će Nacionalno vijeće Mosta. 

Petrov je negirao da Most preko funkcije predsjednika Sabora želi provoditi kontrolu. "Ne radi se ni o kakvoj kontroli. Nadam se da je to vrijeme iza nas, da je ono što se događalo između dva partnera u prošloj vladi završilo. Nije to samo stvar kontrole, nego mi želimo biti oni koji žele da se promjene dogode, i samim time što je predsjednik Sabora onaj koji stavlja točke na dnevni red i sudjeluje u procesu donošenja odluka je onaj čimbenik koji dodatno potiče da se događaju reforme za koje smo se borili svi u Mostu", pojasnio je. 

Plenković, na pitanje novinara, nije konkretno odgovorio tko će biti HDZ-ov predsjednik Sabora. 

"S obzirom da je to za dvije godine, mislim da se možemo malo strpiti. Vidjet ćete uostalom u političkom radu Sabora tko su naši kandidati, imamo ih nekoliko i tko god da bude, ovu će funkciju obavljati časno", rekao je. 

Postignuti dogovor će, kako je rekao Plenković, konkretizirati preciziranjem svih onih točaka koje su teme razgovora, a koje je Most predložio, a imat će, kaže, i program Vlade koji će reflektirati program HDZ-a te određene aspekte programa Mosta. 

O tome hoće li biti još prekrajanja u Vladi i ukupan broj ministarstava Plenković je rekao da će biti još određenih modifikacija. 

Novinare je zanimalo i hoće li Most sljedeće četiri godine biti u koaliciji ili u suradnji s HDZ-om. "To je za mene oblik suradnje između dva politička partnera. A sama riječ koalicija u prijevodu može biti suradnja. Ali s druge strane ako znate da se za termin koalicija uvriježila čista politička trgovina onda možete znati zbog čega takav termin izbjegavamo. Za nas je ovo početak jedne kvalitetne suradnje", poručio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter