Hrvatska ce dno dosegnuti iduceg Uskrsa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci prvomajskog praznika, saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na presici je ustvrdio da je pred nama 1. maj, a ne 1. april, komentirajuci teze premijerke Jadranka Kosor da ce država svoje obveze iz paketa nelikvidnosti riješiti do 1. lipnja. Istodobno, naglasio je, njezin savjetnik Borislav Škegro tvrdi kako nitko živ ne zna koliko je država dužna te da novca jednostavno nema.

- Volio bih da Istrijani shvate da nam je potrebna solidarnost, svaka investicija i svaki ulagac, i to odmah, a ne sutra, jer treba preživjeti do sutra. Cinjenica je da se problemi refinanciranja dugova iz Grcke pocinju širiti na ostatak srednje i istocne Europe, a upravo se Hrvatska, Madarska i Ceška nalaze medu najugroženijim zemljama.

Problem je u tome što su matice hrvatskih banaka uglavnom kreditori iz Grcke, što bi u slucaju grckog sloma obustavilo zajmove takozvanih domacih banaka, smatra Kajin.

Naglasio je da ce zemlja najvece dno dosegnuti tek za Uskrs iduce godine, kada se može ocekivati daljnji pad zaposlenosti za još 50 tisuca izgubljenih radnih mjesta te kada bi, predvida, u državi moglo biti samo 1,3 milijuna zaposlenih.

Po njegovim rijecima, krajem ožujka ove godine bilo je 6,6 posto manje zaposlenih nego u isto vrijeme lani, što znaci da je u tom razdoblju bez posla ostalo još 100.200 ljudi. Naglasio je da su lani najvece žrtve bili obrtnici i vlasnici malih trgovackih društava, dok se u takozvanim pravnim osobama broj zaposlenih smanjio za 72.765. U obrtu je, tvrdi Kajin, izgubljeno 24.039 radnih mjesta, u poljoprivredi 3.396, a stopa registrirane nezaposlenosti je na nacionalnoj razini s 15 povecana na 18,4 posto.

Osvrnuo se i na smjenu ravnatelja Hrvatske regulatorne agencije (HERA) Tome Galica, za kojeg je kazao da je bio Polancecov covjek, pitajuci se pritom hoce li premijerka Kosor smijeniti svoju Vladu zbog poskupljenja struje koja je prije dvije godine u gospodarstvu poskupjela 20 posto, a sada se sprema novo poskupljenje od 13,7 posto, što je, tvrdi, na godišnjoj razini poskupljenje od više od 36 posto.

- Svi efekti Vladinih mjera na taj nacin gube svrhu. Znaci, istina je da se teret grijanja uz sva poskupljenja zadržava na lokalnoj samoupravi što je u redu, jer bolje da to placa lokalna samouprava nego sirotinja. Takoder, cini se da zauvijek nestaje neovisnost energetskog regulatora, pa je sada prilika da se HERA, koja nema nikakvu autonomiju ni svrhu, ugasi, rekao je Kajin.

Komentirajuci poslovanje brodogradilišta Uljanik, rekao je da 2009. godina za njih bila najbolja u zadnjih 50 godina, kao i prvo tromjesjecje ove godine, te da se nada da ce brodogradilište preuzeti TESU i Alatnicu. Po njegovim rijecima, prihod Uljanika ove je godine iznosio 2,5 milijardi kuna, a iduce godine planiraju ostvariti prihod od tri milijarde.


Podijeli: Facebook Twiter