Hrvatska bi mogla dijeliti tablete protiv radijacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ministar zdravlja Rajko Ostojić osnovao je ekspertnu radnu skupinu koja će razmotriti potrebu da se i hrvatskom stanovništvu mlađem od 40 godina koje živi u blizini NE Krško, podijeli tablete kalijevog jodida", odgovoreno je iz Ministarstva zdravlja nakon što je o tome jučer raspravljao i Krizni stožer Ministarstva.

Kako odgovaraju iz Ministarstva zdravlja, ministar Ostojić jučer je razgovarao sa slovenskim kolegom, ministrom zdravlja Tomažom Gantarom, koji ga je izvijestio da nuklearka radi normalno, i da nema nikakvih naznaka o mogućim incidentnim situacijama.

"Iako se radijus od deset kilometara od nuklearne elektrane za osiguranje jodne profilakse, primjenjuje u velikoj većini europskih zemalja, što je u slučaju NE Krško izvan granica Hrvatske, o tom je pitanju raspravljao i Krizni stožer Ministarstva zdravlja.

Osnovana je ekspertna radna skupina koja će razmotriti eventualnu potrebu da se radijus proširi radi preventivne zaštite stanovništva u graničnom području sa Slovenijom", stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja, u kojem se ne napominje ima li Hrvatska osigurane potrebne količine kalijevog jodida za slučaj teže nesreće u Krškom.

Podsjetimo, Slovenija je, uz financijsku pomoć same nuklearke, djeci, mladima i odraslima do 40 godina koji žive u krugu od deset kilometara od nuklearke, točno do granice sa Hrvatskom, podijelila kupone za besplatno preuzimanje kalijevog jodida. (B. M. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter