Hrvatska bez prave obiteljske politike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obiteljska politika u Hrvatskoj je nedostatna, rekla je na tribini u Rovinju posvecenoj Danu obitelji Gordana Sobol, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena, zastupnica SDP-a i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Svoju je konstataciju potkrijepila podacima o smanjivanju broja obitelji i negativnim demografskim kretanjima u Hrvatskoj. Od 1.232.025 obitelji u Hrvatskoj, petina ih ima samo jednog clana, a 27 posto nema djece. U prosjeku, žene su nam stare 42,8, a muškarci, koji žive krace, 39,4 godine. Muškarci stupaju u brak s prosjecnih 29,8, a žene sa 27,1 godinom, u prosjeku imaju 1,49 posto djece, a svaki cetvrti brak završava razvodom.

- Kada je SDP bio na vlasti, 2003. smo donijeli obiteljski zakon, koji je HDZ kasnije zamijenio populacijskim zakonom, usmjerenim postizanju demografskih ciljeva. Taj zakon nije promijenio demografsku sliku Hrvatske, pa bi u sadašnjim okolnostima trebalo napraviti kombinaciju obaju zakona, što HDZ kao stranka koja promovira tradicionalnu obitelj ne želi. Ocito je da bez stvaranja uvjeta za zasnivanje obitelji, poput ugovora o radu na neodredeno vrijeme, stambene politike i usluga za djecu i obitelj, kombiniranih s djecjim dodacima, poreznim olakšicama i placenim porodiljskim dopustima, nece biti pomaka, naglasila je Sobol.

Po njenim rijecima, mlade obitelji posebno je pogodilo ukidanje poreznih olakšica, kojima su na ime naknada za kupnju i održavanje stana, placanje najamnine i zdravstvene usluge mogle povratiti do 12 tisuca kuna. Ukinuti su i besplatni udžbenici. Naknade za pomoc pri rodenju djeteta i skrb o djeci prepušteni su lokalnoj upravi, pa ovise o njihovim proracunima. U socijalno odgovornim zemljama, poput skandinavskih, skrb o djeci je kao strateška podignuta na razinu države.

- Bez cjelovitog rješenja politike zapošljavanja, stanovanja i brige o djeci, nema prave obiteljske politike. Demografska slika Hrvatske se nece poboljšati samo porodiljnim naknadama i djecjim dodacima jer se obitelji bez zapošljavanja, rješavanja stambenog pitanja i skrbi o djeci nece odlucivati za radanje. SDP je uveo porodiljnu naknadu za nezaposlene majke, a uz neophodne restrikcije, kada dode na vlast, nece dirati davanja za obitelji, zakljucila je Sobol.


Podijeli: Facebook Twiter