Hrvatska bez dodatnog monitoringa po ulasku u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska je potpuno spremna i nema nikakve potrebe za monitoringom kada uđe u Europsku uniju", naglasak je s današnjeg sastanka članova vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, koji ni jednom riječju nisu doveli u pitanje spremnost Hrvatske za ulazak u Europsku uniju 1. srpnja. O prijedlogu rezolucije o Hrvatskoj odbor će glasati sutra, a zatim slijedi rasprava i glasanje u Europskom parlamentu.

Odbačeni su pozivi da se za Hrvatsku uvede monitoring i nakon ulaska. Također, pozivaju se zemlje članice koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor da to učine što je prije moguće, zaključak je rasprave održane u Bruxellesu.

"Treba vidjeti kako ćemo o ovoj temi pričati za godinu ili dvije pa ćemo vidjeti tko je bio u pravu", naglasila je nakon sastanka Monica Luisa Macovei, europarlamentarka iz Rumunjske, koja je zatražila da se Hrvatskoj nametne monitoring i nakon ulaska u EU. Naime, i prije same sjednice Macovei je u razgovoru za Index naglasila da će hrvatski političari biti protiv njenog prijedloga jer ni jedan političar ne želi zakon koji će detaljno istraživati njihovu imovinu, pozadinu odluka i na kraju smanjiti im moć.

Upozorila je na niz nedostataka u hrvatskim zakonima, neodgovarajući nadzor nad imovinom političara i sudaca te nedostatak neovisnih tijela koje nadziru vlast, no s njenim mišljenjem nisu se složili ostali članovi odbora.

"Europski parlament još je u prosincu 2011. odobrio hrvatski pristupni ugovor. Ne mogu se sada otvarati već riješena pitanja", bio je odgovor Odbora na zahtjev Macovei.

Davor Božinović, Jozo Radoš, Tanja Vrbat i Ingrid Antičević-Marinović kao hrvatski promatrači u Europskom parlamentu složili su se da je pretpristupni proces za ulazak Hrvatske u EU vođen prema novim pravilima upravo zato da bi se izbjegle pogreške koje su uočene kod Bugarske i Rumunjske te da bi postpristupni monitoring to narušio. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter