Hrvatska baština otkrice za Britance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga skupine autora "Croatia: Aspects of Art, Architecture and Cultural Heritage" (Hrvatska - umjetnost, arhitektura i kulturna baština), koja donosi zbirku tekstova o hrvatskoj kulturi i umjetnosti, a namijenjena je britanskom i svjetskom tržištu, predstavljena je javnosti sinoc u zagrebackom Muzeju za umjetnost i obrt.

"Uvidjela sam da cak i strucnjaci u Velikoj Britaniji malo znaju o hrvatskoj kulturi i umjetnosti te shvatila da, ako to želimo promijeniti, trebamo knjigu koju ce napisati ugledni strucnjaci", kazala je Lady Jadranka Njerš Beresford-Peirse, inicijatorica projekta.

Djelo je objavljeno u nakladi londonskog izdavaca Frances Lincoln Limited, a sredstva je vecinom osigurala kompanija Ina, dok su svi od 13 autora tekstova, kao i fotografi, svoj posao odradili bez novcane naknade.

Autor dvaju tekstova u knjizi Sir Timothy Clifford istaknuo je da su ga oduševili razmjeri kulturnog naslijeda u Hrvatskoj. Konzervator Joško Belamaric, koji je jedan od tri hrvatska strucnjaka koji su sudjelovali u projektu, naglasio je da je knjiga rezultat sustavnog 20-godišnjeg rada Njerš Beresford-Peirse na promociji Hrvatske u svijetu, realiziranog ponajprije putem njezine udruge International Trust for Croatian Monuments.


Podijeli: Facebook Twiter