Hrvatska 36. u informatickoj razvijenosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je napredovala na ljestvici razvijenosti informacijskog društva, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U izvješcu «Mjerenje informacijskog društva», koje je prošlog utorka u Ženevi objavila Medunarodna telekomunikacijska unija (ITU), navodi se da je Hrvatska napredovala na spomenutoj ljestvici za jedno mjesto i sada je 36. od 159 zemalja u svijetu.

Prema dostupnosti informacijskih i telekomunikacijskih usluga u regiji, ispred Hrvatske jedino je Slovenija (na 26. mjestu), dok je Hrvatska bolje rangirana i od tranzicijskih zemalja clanica EU-a poput Ceške, Slovacke, Poljske, Latvije, Rumunjske i Bugarske.

Od europskih tranzicijskih zemalja najbolje je rangirana Estonija koja zauzima 22. mjesto. «Hrvatska je u ovogodišnjem ITU-ovom izvješcu posebno pohvaljena za izvanredan napredak u podrucju dostupnosti ICT-a (informacijskih i telekomunikacijskih usluga), a medu deset je vodecih zemalja svijeta prema porastu IDI vrijednosti u 2008. godini u odnosu prema 2007. godini», navodi se u priopcenju Marine Halužan, glasnogovornice Ministarstva prometa.

IDI indeks, prema kojemu je Hrvatska ostvarila napredak, sastoji se od jedanaest pokazatelja koji obuhvacaju dostupnost informacijskih i telekomunikacijskih usluga, u prvom redu pokretnih komunikacija i interneta te njihovu uporabu i strucne kvalifikacije. Uz Hrvatsku, najveci napredak prema IDI indeksu zabilježile su Armenija, Estonija, Makedonija, Katar, Rumunjska, Saudijska Arabija, Sv. Vincent i Grenada te Vijetnam.


Podijeli: Facebook Twiter