Hrvatin: Ugrijmo kulturnjake da ne budemo selendra!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos sveprisutnom problemu s punjenjem proracuna i socijalno osjetljivom trenutku uslijed vece nezaposlenosti, Grad Labin je nedavno, raspisavši natjecaj, potvrdio da ne odustaje od postavljanja sustava grijanja, hladenja i kontrole vlažnosti u Gradskoj galeriji, za što je predvideno - 340 tisuca kuna! Rijec je, zapravo, o drugom pokušaju, s obzirom na to da je na svibanjskom natjecaju svih pet konkurenata ponudama prebacilo plafon.

Gradski procelnik za društvene djelatnosti Bruno Hrvatin pojašnjava da posrijedi nije nikakav hir - klimatizacijski sustav planira se, kaže, vec deset godina, otkako je galerija otvorena. U njeno uredenje u obnovljenoj zgradi obitelji Persi, sucelice Narodnom muzeju, bilo je, podsjetimo, uloženo oko dva milijuna kuna. Procelnik smatra da vrijedi malo ugrijati i kulturu, za koju, kako rece, ionako relativno malo odvajamo.

- Opravdano je pitanje je li pravi trenutak za to jer naravno da bi svaka kuna dobrodošla i za druge namjene, ali bi onda, s obzirom na opce stanje, sve trebali prebaciti u socijalu. Razapet sam izmedu tih potreba i onih u kulturi. No, galerija je konacno ušla u proracun i trebamo osigurati uvjete za njenu potpunu iskoristivost. To kad-tad moramo napraviti. Zašto ne bismo gradanima priuštili da doma pogledaju svjetski relevantne izložbe? Ne možemo i ne smijemo zanemariti te potrebe i biti selendra. Zašto umjetnicima izlaganje u Labinu ne bi bila referenca? Ipak još uvijek slovimo za grad s toliko likovnih umjetnika, to nam je svojevrstan imidž, veli Hrvatin.

Sabina Salamon, voditeljica Gradske galerije, glavni argument opravdanosti ulaganja pronalazi u cinjenici da je sve zapravo zaokruživanje cjelokupne investicije u tu ustanovu. Podcrtala je da je u prosincu i sijecnju bila zatvorena jer - nije bilo grijanja. Pricuvna rješenja poput manjih grijaca ne mogu, veli, servisirati zgradu od 250 kvadrata.

- Grijanje je osnovni preduvjet za normalan rad, tim više što je i zgrada propada zbog vlage. Sustav koji se planira postaviti u skladu je sa standardima za galerijsku djelatnost, pojašnjava voditeljica te dodaje da ce sve uroditi i programskim iskorakom. Nije željela detaljizirati, tek je naglasila da ce se prostor moci, poglavito zimi, koristiti i za prezentacije, predavanja i ugošcivanje književnih veceri. Smatra da je labinska Gradska galerija vec prepoznata u Istri, ali i u Hrvatskoj po, kako kaže, predstavljanju svjetski relevantne produkcije.


Podijeli: Facebook Twiter