Hrvatin naložio uništavanje dokaza?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku kriminalistickog istraživanja malverzacija prilikom kupnje i prodaje nekretnina na štetu trgovackog društva Kermas ulaganja iz Pule, policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta osumnjicili su odvjetnika Željana Hrvatina da je potaknuo 40-godišnjaka iz Rovinja na pocinjenje kaznenog djela sprecavanja dokazivanja.

Policija sumnja da je Hrvatin putem mobitela naložio 40-godišnjaku da uništi podatke pohranjene na racunalima koje su koristili njegov odvjetnicki ured te agencija za nekretnine u vlasništvu 61-godišnjaka iz Rovinja.

Cetrdesetogodišnjak je to i ucinio tako što je iz racunala izvadio tri kucišta tvrdih diskova, iz kojih je potom izvadio nekoliko magnetnih plocica i oštetio ih. Utvrdeno je da su kucišta i magnetne plocice baceni u kante za odlaganje otpada na podrucju Rovinja i Bala. Protiv Hrvatina i 40-godišnjaka slijedi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Puli.

Za Hrvatina istražni je sudac još u utorak, kada je protiv njega i ostalih vec bio podnesen istražni zahtjev, odlucio da se provede istraga zbog sumnje da je pocinio kazneno djelo poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te mu je odredio jednomjesecni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Odlucujuci o prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva istražni sudac Županijskog suda u Puli Svetislav Vujic donio je rješenje o provodenju istrage i, zbog opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke, odredio pritvor prvookrivljenoj Vinki Cetinski zbog dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, drugookrivljenom Marinu Sorgu zbog jednog kaznenog djela poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te šestookrivljenom Borisu Sorgu zbog jednog kaznenog djela pomaganja u zloporabi položaja.

Istraga je odredena i za Rominu Hrvatin, no istražni je sudac odbio prijedlog Državnog odvejtništva o njenom pritvaranju te ju, smatrajuci da nema opasnosti da bi ona mogla utjecati na svjedoke, pustio da se brani sa slobode.

Njezin suprug, odvjetnik Željan Hrvatin, koji je sedmoosumnjiceni u postupku, pod istragom je i u pritvoru od utorka. Pod istragom su i cetvrtookrivljeni Gordan Dobrovic i petookrivljeni Željko Bilic, koje se tereti za pomaganje pri zloporabi položaja i ovlasti. Oni su otprije na slobodi.

- Moja branjenica puštena je danas da se brani sa slobode jer je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva za njezinim pritvaranjem zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke istražni sudac ocijenio neosnovanim. Dogodilo se zapravo ono što smo od pocetka tvrdili: da nema razloga za njezino zadržavanje. Njezin suprug u meduvremenu je ispitan i odreden mu je pritvor.

Romina Hrvatin ni s kim od prodavatelja nekretnina pa ni drugih svjedoka cije je ispitivanje predloženo u istrazi nije ranije dolazila u kontakt pa ne postoji opasnost da bi na njih utjecala. Njezin znacaj u ovom predmetu je minoran, izjavila je odvjetnica Marija Budimir.


Podijeli: Facebook Twiter