Hrvatima treba zabraniti rad maksimalnih 7 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnik britanske oporbe i laburisticke stranke Ed Milliband govorio je o zapošljavanju imigranata iz istocne Europe te rekao da bi Hrvatima trebalo zabraniti rad u Velikoj Britaniji maksimalnih sedam godina nakon ulaska u EU, objavljeno je u intervjuu londonskome Guardianu.

Milliband je u intervjuu priznao da je njegova stranka, dok je bila na vlasti, olako shvacala neprijateljstvo domacih radnika prema strancima i taj problem nazivala predrasudama. Laburisti su, rekao je, na tržište rada pustili previše doseljenika iz istocne Europe.

Najavio je promjenu odnosa laburista prema angažiranju useljenika da agencije za zapošljavanje ne bi mogle oglašavati iskljucivo ponudu jeftinije radne snage.

Predložio je da se takvim agencijama uvedu kazne, da se poslodavcima udvostruce kazne za isplatu place niže od minimalne te da svaki srednji i veliki poslodavac koji zapošljava više od 25 posto strane radne snage mora to prijaviti organizaciji Jobcentre Plus, njihovu zavodu za zapošljavanje.

Hrvatske se izravno tice Millibandov prijedlog da se granice ne otvore novim clanicama EU-a. Zemlje EU-a radnicima iz nove clanice, a Hrvatska ce to postati 1. srpnja 2013., mogu ne dopustiti zapošljavanje maksimalno sedam godina.

Iako vladini podaci pokazuju da 370 tisuca stranaca uzima socijalnu pomoc, šef oporbe Milliband naglašava da je u tome broju razmjerno manje useljenika od britanskih radnika.


Podijeli: Facebook Twiter