Hrvatima namirnice skupe kao Britancima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potrošacka košarica koju je za 37 europskih zemalja izradio europski statisticki ured Eurostat pokazala je da se cijene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pica znatno razlikuju od zemlje do zemlje, pri cemu su Norvežani lani namirnice placali najviše, a Makedonci najmanje. Unutar Europske unije najskuplja zemlja bila je Danska, a najjeftinija Poljska.

Hrvatska je, pak, po cijenama hrane i bezalkoholnih pica, bila nešto jeftinija od prosjeka za cijeli EU. S cijenama od 94 posto prosjeka Unije pripadala je skupini zemalja u kojoj su još bile Nizozemska, Španjolska, Malta, Portugal, Slovenija i Velika Britanija. Još jeftiniju hranu i pica lani se moglo kupiti u Latviji, Slovackoj, Estoniji, Madarskoj, Ceškoj, Litvi, Bugarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj.

Eurostat je ispitivao cijene za nekoliko kategorija prehrambenih proizvoda. Pokazalo se tako da su cijene kruha i žitarica u, primjerice, Bugarskoj bile upola manje od europskog prosjeka, dok je u toj kategoriji «pobijedila» Danska, u kojoj su cijene bile na razini 146 posto prosjecne cijene u EU-u. U Hrvatskoj su kruh i žitarice prosjecne europske cijene.

Meso je, s druge strane, u Hrvatskoj više od deset posto jeftinije nego u EU-u, a cijene mesa vrlo slicne hrvatskima imaju i Španjolci. U Poljskoj i Rumunjskoj meso je daleko jeftinije nego u hrvatskim trgovinama, dok je Nijemcima, Dancima i Austrijancima znacajno skuplje. Po cijenama mlijeka, sira i jaja Hrvatska je malo ispod europskog prosjeka, na slicnoj razini kao i Velika Britanija.

Eurostatovi podaci pokazuju da su u Hrvatskoj duhanski proizvodi više od 30 posto jeftiniji nego u Europi, dok su jedino alkoholna pica skuplja od europskog prosjeka. Ipak, najskuplji alkohol kupuju Finci, a slijede ih Irci, Švedani i Danci.

U odnosu, pak, na zemlje regije, Hrvatska je znacajno skuplja. Tako su u Albaniji, BiH, Crnoj Gori te Srbiji cijene kruha i žitarica i do 40 posto manje, meso je jeftinije i do 20 posto, a mlijeko, sir i jaja do deset posto.

U Hrvatskoj su jedino cijene alkoholnih pica više od europskog prosjeka.


Podijeli: Facebook Twiter