Hrvatima kruh skuplji nego Britancima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatske obitelji na osnovnu hranu troše više od gradana svih drugih srednjoeuropskih i istocnoeuropskih država koje su vec clanice Europske unije, izuzevši Slovenije.

Prosjecni troškovi za bazicne prehrambene artikle u našoj zemlji veci su nego i u staroj clanici EU-a, Portugalu, kao što smo pretekli i cijelu tranzicijsku Europu - Poljsku, Cešku, Slovacku, Madarsku, tri balticke države, te daleko iza sebe ostavili Rumunjsku i Bugarsku.

Pokazalo je to istraživanje kojim je obuhvaceno 37 država Europe - 27 clanica EU-a i tri kandidatkinje za EU, Island, Norveška, Švicarska te cetiri balkanske zemlje - Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Albanija.

Na rang-listi ovih 37 zemalja Hrvatska se po prosjecnim troškovima za osnovnu hranu - kruh i žitarice, meso, ribu, mlijeko i mlijecne proizvode, povrce, voce, ulja i masti - koji iznose 93 posto EU-prosjeka, nalazi na 20. mjestu. Slovenija, u kojoj isti troškovi iznose 96 posto EU-prosjeka, tek je za dva mjesta "bolja" od nas, dok je Poljska, primjerice, na 36. mjestu, što znaci da je, nakon Makedonije, najjeftinija zemlja starog kontinenta.

Kada se gledaju pojedinacne cijene, stanje u Hrvatskoj još je i crnje jer su se cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj popele na cak 99 posto EU-prosjeka. Cijena ribe pak ga je i premašila - jedan je postotak veca od prosjecne u EU-u. Za mlijeko i mlijecne proizvode hrvatski gradani placaju cijene koje dosežu 96 posto prosjecnih u Uniji, za ulja i masti moraju izdvojiti i više od tog prosjeka, 102 posto.

Koliko je teže prehraniti se hrvatskim nego, primjerice, ceškim obiteljima, ilustrira podatak da Cesi, ciji je BDP po stanovniku gotovo 50 posto veci od hrvatskog, na hranu potroše tek 74 posto EU-prosjeka. Kruh i krušni proizvodi, kao i meso, u Ceškoj stoje tek 69 posto EU-prosjeka. Još su vece razlike izmedu Hrvatske i Poljske. Poljaci, naime, za hranu troše tek 63 posto EU-prosjeka.

Posebno je neugodno iznenadenje ovog istraživanja da su cijene hrane u Hrvatskoj vrlo blizu onima u Velikoj Britaniji, koja je na ljestvici troška za osnovne prehrambene artikle tek jedno mjesto iznad nas. Još je šokantnije, primjerice, da kruh i žitarice Britanci placaju manje nego naši gradani - po cijenama koje iznose 84 posto EU-prosjeka.

Puno im je jeftinija i riba - 75 posto prosjeka, te ulja i masti - 87 posto prosjeka. Višu poziciju na ljestvici zaradili su samo zbog toga što su im znatno vece cijene povrca i voca nego kod nas - tu su na 117 posto EU-prosjeka, te zbog malo viših cijena mesa - 102 posto.


Podijeli: Facebook Twiter