Hrvatima izmice posao stoljeca?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve su manji izgledi da hrvatski konzorcij u kojemu su Konstruktor i IGH dobije posao na izgradnji autoceste Bar - Boljare buduci da 28. veljace istjece rok za dostavu bankovnih jamstava u iznosu od 814 milijuna eura.

Osim ako se što u preostalih nekoliko dana veljace bitno ne promijeni na strani hrvatskog konzorcija koji je za taj veliki posao predao samo pismo namjere, ali ne i valjana jamstva poslovnih banaka, kako je to od IGH-a i Konstruktora crnogorska vlada zatražila još 29. prosinca prošle godine.

Procjena je to visokopozicioniranog dužnosnika iz crnogorske Vlade koji je tim povodom zatražio anonimnost. U podgorickim novinarskim krugovima vlada veliko zanimanje za zasjedanje vlade Crne Gore jer se ocekuje da premijer Milo ?ukanovic i ministar prometa Andrija Lompar objasne u kojoj je fazi "posao stoljeca".

Naime, za petak, 26. veljace, najavljeno je i održavanje sastanka predstavnika crnogorske vlade i grcko-izraelskog konzorcija "Aktor i HCH", koji je za gradnju autoceste od Bara do Boljara ponudio cijenu od 3,92 milijarde eura. To je za milijardu eura više od IGH-ova i Konstruktorova iznosa.

Ususret tom sastanku neslužbeno smo doznali da su Grci i Izraelci spremni svoju ponudu smanjiti za 500 milijuna eura, a tolike uštede su moguce reduciranjem broja tunelskih cijevi na najzahtjevnijoj dionici autoceste od Podgorice do Mateševa.

U dobro obaviještenim podgorickim krugovima prica se da su IGH i Konstruktor pali na traženju 814 milijuna eura jamstava, medu ostalima, i kod Zagrebacke banke.


Podijeli: Facebook Twiter