Hrvatima će se omogućiti liječenje u Italiji


- Razgovarali smo o tome da se omogući hrvatskim pacijentima slobodniji tranzit i korištenje zdravstvenih ustanova u Italiji. A znamo da su takve institucije u sjevernoj Italiji na izvrsnim razinama i daleko iznad svjetskih standarda, rekla je ministrica zdravstva u talijanskoj vladi Beatrice Lorenzin nakon pregovora u Zajednici Talijana u Puli na kojima je bio i Darko Lorencin, hrvatski ministar turizma.

Donoseći zaključke sa sastanka novinarima je poručila da im je želja i da se razmijene znanja između talijanskih i hrvatskih zdravstvenih djelatnika po pitanju rijetkih i složenih bolesti. "Cilj nam je koncentracija snaga i slobodna cirkulacija medicinara", poručila je. Na pitanje kada će se to realizirati odgovorila je da to ovisi o brzini sastavljanja memoranduma i sporazuma u kojem će se to definirati, ali da će to dodatno potaknuti razmjenu između ove dvije zemlje.

Ministar Lorencin je rekao da ga veseli uključivanje u ovaj postupak te mogućnost proširenja suradnje na istraživanje i razvoj te da je ovim putem upućen poziv na suradnju hrvatskom ministru zdravlja.

Ministrica Lorenzin u Pulu je stigla u pratnji koordinatora regije NCD-FVG Isidora Gottarda, europarlamentarca Antonija Canciana, ambasadora Italije u Hrvatskoj Emanuela D’Alessandra i generalnog konzula Italije u Rijeci Renata Cianfaranija. Domaćini su im bili predsjednik Talijanske unije Furio Radin, predsjednik Izvršnog odbora Unije Maurizio Tremul i predsjednica Skupštine Unije Floriana Bassanese Radin, predsjednik Zajednice Talijana u Puli i zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić. Nakon službenog dijela ministrica se obratila brojnim Talijanima koji su pristigli na jednosatni susret s njom.

Ministričin otac rođen u Medulinu

Darko Lorencin otkrio je da je otac ministrice Lorenzin rođen u Medulinu, odakle je i on, te dodao da joj je dolazak u Istru donio više emocija nego što je mislila da hoće. Talijanska ministrica je na to dobacila da je iznenađena kako se zna za taj dio njezine prošlosti. (P. GREGOROVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter