Hrvatica spašavala putnike "Titanica"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imam potrebu ispricati nevjerojatnu životnu pricu Terezije Šokac iz Tomašanaca, rodene 1883. godine, a umrle 1969., koja je, zna tek nekoliko najstarijih Tomašancana, bila na brodu "Carpathia" koji je 15. travnja 1912. godine, u 4 sata ujutro, sat i 40 minuta nakon potonuca "Titanica", spasio 750 utopljenika iz te najpoznatije pomorske nesrece na svijetu, ispripovijedao nam je 71-godišnji ?akovcanin Bartol Bacic, i sam rodom Tomašancanin, držeci u ruci jedinu preostalu fotografiju, kako ju on zove, bake Roze.

Ta je svjetska putnica te 1912. bila radnik putnik na "Carpathiji", putnickom prekooceanskom parobrodu što je pristigao u pomoc utopljenicima s "Titanica". Sudbina je htjela da mlada Tomašancanka svojim ocima gleda potonuce "Titanica" i pomaže pri prihvatu ljudi s njega.

- Tih godina narod je masovno odlazio u Ameriku, put koje je krenula i Terezija. U ono vrijeme tko nije imao novca za kartu, morao ju je odraditi na brodu. Putovanje je trajalo dugo jer su morali odraditi tri vožnje, prepricava životnu ispovijest svjetske putnice Bartol.

Tek pri trecoj vožnji karta je bila odradena, odnosno putnik se mogao iskrcati u New Yorku i dobiti papire. U travnju 1912. bila je to treca vožnja tada 28-godišnje Tomašancanke što je "Carpathijom", u potrazi za boljim životom, krenula za New York.

- U toj vožnji brod je zaprimio SOS poziv o potonucu "Titanica", na kojem je bilo 2.227 putnika, od kojih je "Carpathia" spasila njih oko 750 s kojima je okrenula ka Engleskoj. Mnogi od tih radnika putnika, pa tako i Terezija, zbog potonuca "Titanica" uplašili su se te trece vožnje i odustali od nje. Od New Yorka i Amerike odustala je i baka Roza i odlucila nikad više ne krociti na ijedan brod, prepricava Bacic životni put Tomašancanke.

Isplacenim novcem od dviju odradenih vožnji Terezija, na iznenadenje mnogih, otišla je u Banju Luku i kupila katnicu s krcmom u prizemlju i "prostorijama za djevojke na katu gdje su one pružale svoje usluge".

- Taj životni potez pojasnila nam je rijecima kako je na brodu vidjela da se može i puno lakše živjeti od rada na polju i s motikom. Zašto je otišla baš u Banju Luku? Najvjerojatnije je na brodu upoznala nekog iz tog kraja, kaže Bartol.

U poznijim godinama Terezija Šokac vratila se u rodne Tomašance. Umrla je dobi od 86. godina. (Suzana ŽUPAN)


Cetvrtina posade na "Carpathiji" Hrvati

"Carpathia" je prvo putovanje imala 1903., no najpoznatija je postala nakon tragedije "Titanica". Zanimljivo je da je cetvrtina posade "Carpathije" bila hrvatskog podrijetla. Od 30 hrvatskih putnika na "Titanicu", preživjelo ih je samo troje.


Podijeli: Facebook Twiter