Hrvatica ne smije predavati u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na studiju kemije na sveučilištu La Sapienza u Rimu diplomirala je s najvišim ocjenama. Sada želi predavati. No ima samo jednu manu: nije rođena u Italiji.

Takva je sudbina zadesila mladu N. B., hrvatsku državljanku koja se poželjela prijaviti na javni natječaj što ga je nedavno raspisalo talijansko Ministarstvo prosvjete. No, uskraćeno joj je pravo sudjelovanja u natječaju budući da nema talijansko državljanstvo.

Njezina priča osvanula je u brojnim talijanskim medijima, te pobudila brojne i različite komentare Talijana. Natječaj je, kako proizlazi iz dostupnih informacija, i bio raspisan isključivo za talijanske državljane, te državljane zemalja članica EU-a. Težak je to udarac bio za mladu kemičarku, koja se gotovo osjeća državljankom Italije, budući da je svo svoje školovanje, pa tako i ono najviše na prestižnom rimskom studiju kemije završila upravo u toj zemlji.

Zbog toga je odlučila pokrenuti postupak protiv Ministarstva prosvjete Italije zbog diskriminacije. Njezinu tužbu podržalo je Udruženje za pravne studije o useljeništvu (ASGI), te Udruga "Rete G2", koja se zalaže za prava druge generacije useljenika u dobivanju talijanskog državljanstva.

- Pisali smo Ministarstvu prosvjete i pitali ih zašto je poziv upućen samo talijanskim državljanima, objašnjava odvjetnica iz Firenze Daniela Consoli koja je preuzela zastupanje mlade Hrvatice. No, za sada još uvijek nismo dobili baš nikakav odgovor. Zbog toga smo se obratili Sudu u Rimu tražeći da poziv za sudjelovanje u javnom natječaju proglasi diskriminatornim.

- Naime, na način na koji je ovaj javni natječaj koncipiran krše se odredbe Konvencije Međunarodne organizacije rada, tvrdi odvjetnica Consoli. Osim toga u tužbi se navodi i da na ovaj način Ministarstvo prosvjete krši Zakon o useljeništvu, i to njegov članak 43. U tom članku stoji kako se ne može niti jednoj osobi braniti da radi ili da sudjeluje u natječaju samo zato što nema talijansko državljanstvo.

Talijanski profesori s kojima smo jučer razgovarali ocjenjuju kako je tužba mlade Hrvatice osuđena na neuspjeh, jer je u Italiji strogo pravilo da se u javnim službama zapošljavaju isključivo talijanski državljani. Još do nedavno učitelji i profesori prilikom zapošljavanja polagali su zakletvu da će poštivati talijanski Ustav. (Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter