Hrvati žive od danas do sutra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od polovice hrvatskih gradana tvrdi da ne može planirati buducnost, nego žive od danas do sutra, dok samo 11 posto vjeruje da zna kakvo ce biti stanje njihovog kucanstva u iducih godinu-dvije.

U Europskoj uniji, pak, buducnost ne može planirati u prosjeku 35 posto gradana. Pokazalo je to istraživanje Eurobarometra provedeno u kasnu jesen u svim zemljama clanicama EU-a te kandidatima za clanstvo.

Prema rezultatima tog istraživanja, broj ljudi koji žive "od danas do sutra" u Hrvatskoj se od proljeca prošle godine pa do kasne jeseni povecao s 43 na 54 posto. Istovremeno, prepolovljen je broj Hrvata koji mogu predvidjeti kako ce živjeti za godinu-dvije.

U jesenskom istraživanju Eurobarometra malo je smanjen broj gradana koji imaju teškoca s placanjem racuna na kraju mjeseca. U proljece prošle godine takvih je bilo 54 posto, sada ih je 51 posto.

Eurobarometar je pokazao i gotovo nevjerojatno nepovjerenje Hrvata u politicke stranke - vjeruje im samo cetiri posto anketiranih. Time je povjerenje u politicke stranke palo na najnižu razinu otkad se Eurobarometrovo istraživanje provodi i u Hrvatskoj.

Gradani sve manje vjeruju i hrvatskom pravosudu, ali i Saboru i Vladi. Povjerenje u Europsku uniju je, pak, izmedu proljetnog i jesenskog vala istraživanja poraslo s 31 na 34 posto.

Istovremeno, medutim, EU medu ispitanicima u Hrvatskoj ima sve negativniji imidž. Onih koji je vide pozitivno, samo je 25 posto. Pozitivno mišljenje o EU-u prevladava nad negativnim samo u Istri, Rijeci i Gorskome kotaru te u Lici i Banovini. Najnegativnije Uniju percipiraju Dalmatinci i Zagrepcani.


Podijeli: Facebook Twiter