Hrvati zbog dugova ostaju bez imovine

Neplaćeni računi dužnika mogu dovesti do bankrota (Ilustracija/Amir MUSEMIĆ)
Neplaćeni računi dužnika mogu dovesti do bankrota (Ilustracija/Amir MUSEMIĆ)

Hrvatsko gospodarstvo je nelikvidno, nelikvidni su hrvatski građani. Ono što svakodnevno čujemo, o čemu čitamo, potvrđuje i statistika.

Statistika, doduše, bilježi smanjenje dugovanja tvrtki i obrtnika već dva mjeseca zaredom.

Prema posljednjim podacima Financijske agencije, onima za prosinac, dug pravnih subjekata bio je 42,46 milijardi kuna, tri posto manje nego prethodnog mjeseca. No, građani tonu u sve dublji glib neplaćanja: u prosincu je njih 245 tisuća bilo blokirano zbog duga od čak 17,68 milijardi kuna, što je 2,3 posto više nego u studenom.

Koliko od tog iznosa otpada na Istarsku županiju? Službenog podatka nema jer u Fini, kako doznajemo, nemaju podatke po županijama. Porast zaduženosti možemo povezati s nesigurnim i sve manjim primanjima te s gubitkom radnih mjesta: trenutno su u Hrvatskoj nezaposlene 372 tisuće ljudi, što je u odnosu na prosinac povećanje od čak 14 tisuća! Osim što su u kroničnom minusu, zbog dugova, ljudi ostaju bez imovine.

U Očevidniku nekretnina Hrvatske gospodarske komore u Istarskoj županiji se radi ovršnog i stečajnog postupka trenutačno prodaje 167 nekretnina te dvije pokretnine, odnosno motorna vozila.

No, riječ je samo o pokretninama čija je procijenjena vrijednost veća od 50 tisuća kuna koje se, prema Ovršnom zakonu, evidentiraju u Očevidniku, pa se može pretpostaviti da je broj ovršenih vozila znatno veći.

Zbog ovrha sve više posla imaju odvjetnički i javnobilježnički uredi, koji sastavljaju prijedlog ovršnih rješenja te ih šalju dužnicima. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter