Hrvati već jedu po europskim cijenama

Nakon ulaska u EU izgledan je porast cijena (arhiva/M. MIJOŠEK)
Nakon ulaska u EU izgledan je porast cijena (arhiva/M. MIJOŠEK)

Što će se dogoditi s cijenama prehrambenih proizvoda ulaskom u Europsku uniju nitko sa sigurnošću ne može reći. No, usporedbom cijena pojedinih namirnica u domaćim trgovinama s onima u Trstu lako je ustvrditi da Hrvati već jedu po europskim cijenama, iako zarađuju dvaput manje - prosječna talijanska plaća iznosi nešto manje od 1.300 eura, dakle oko 9.700 kuna, dok je hrvatska u kolovozu dosegla 5.541 kunu.

Usporedba cijena mlijeka, kruha, ulja, jabuka, krumpira, mrkve, blitve i piletine pokazala je da Talijani jedu tek nešto skuplji kruh te povrće. Mlijeko, ulje, jabuke i piletina su jeftiniji. Tako se protekle subote litra mlijeka u Trstu prodavala po 5,17 kuna, ulje po 11 kuna, jabuke su bile 7,4 kune, a piletina 24. Kruh je tradicionalno skuplji u Italiji te je za kilogram bijeloga potrebno izdvojiti 21 kunu. Kilogram mrkve stoji 12 kuna, blitve 14 te krumpira 6 kuna. Po riječima našeg tršćanskog izvjestitelja, riječ je o cijenama u jeftinijim supermarketima, u koje ljudi najviše zalaze i gdje su "sconti" svakodnevni. Nije prvoklasna roba, ali se od toga može živjeti, napominje on.

S druge strane, u pulskim prodavaonicama i supermarketima Zvijezdino suncokretovo ulje jučer je koštalo od 13,45 kuna po litri u malom pulskom trgovačkom lancu Duravit do 13,99 u Konzumu - pod naznakom "super cijena". Za mlijeko je bilo potrebno izdvojiti oko pet kuna, i to za svježe, pa sve do 6,49 za trajno Z'bregov. Pileći fileti su u Konzumu stajali 65,99 kuna po kilogramu, dok su se cijele koke prodavale po različitim cijenama - od 22,45 kuna na akciji do 34 kune po kilogramu.

Dobar dio povrća, za koje će mnogi reći da se radi o kategoriji namirnica rezerviranoj samo za bogate jer mu po statistici cijena stalno raste, na skupoj se pulskoj tržnici i nadalje prodaje po prošlogodišnjim cijenama. Cijena blitve, mrkve i brokule iznosi deset kuna.

Procjene o tome hoće li ovakve, uglavnom već europske cijene, ostati istima i nakon 1. srpnja 2013., za kada je najavljen ulazak Hrvatske u EU, posve su različite. Naime, nekoliko je razloga koji ulaskom u EU mogu utjecati na formiranje novih cijena. Tu je prije svega stopa PDV-a, koja u Uniji ne smije biti niža od pet posto. S obzirom na sadašnju nultu stopu koju imaju mlijeko i kruh te najavu Vlade da će ona porasti na pet posto, poskupljenje kruha i mlijeka je neminovnost.

Na promjene cijena mogu utjecati još i trošarine, koje se trebaju uskladiti s europskima, te carine, koje se ukidaju jer Hrvatska postaje dio zajedničkog europskog tržišta. Prestaju pritom različiti trgovinski režimi koje Hrvatska ima s drugim zemljama izvan Europske unije, što će svakako staviti hrvatski izvoz u nepovoljniji položaj. (pišu V. KAPELOTO i E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter