Hrvati umjetnici preživljavanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski su se gradani krizi, padu kupovne moci i potrošnje, manjim placama i vecoj nezaposlenosti, rastu kamata i manjoj dostupnosti kredita te slicnim problemima prilagodili tako da su postali 'umjetnici novonastalog pravca - Preživljavanje', istaknuto je na godišnjoj konferenciji GfK-Centra za istraživanje tržišta na temu "Umjetnost preživljavanja".

Prema podacima GfK iz prosinca 2010., prosjecnom troclanom kucanstvu mjesecno je nedostajalo oko 2.500 kuna za zadovoljavanje potreba, dok najnovija istraživanja iz ove godine pokazuju da 32 posto gradana danas jedva spaja kraj s krajem, a takvih je prošle godine bilo 18 posto.

Njih 53 posto kaže da im je teže nego prije, ali da još mogu normalno živjeti, dok ih 14 posto navodi da krizu nisu osobno osjetili. Oko 56 posto gradana boji se što donosi buducnost.

Na pitanje 'tko bi nas mogao izvuci iz krize' 42 posto je odgovorilo 'nitko'. Iza toga slijede 'mladi', što misli 9 posto ispitanika, dok su Vladine mjere, neko novi, pametni strucnjaci i guverner HNB-a dobili od 4 do 6 posto.


Podijeli: Facebook Twiter