Hrvati u Patagonijskoj ekspedicijskoj utrci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 10. medunarodnoj utrci multidisciplinarnoga i ekspedicijskoga obilježja "Patagonijska ekspedicijska utrka", koja je u utorak pocela u Punta Arenasu, glavnome gradu Patagonije u Cileu, sudjeluje i cetveroclana hrvatska pustolovna ekipa "Ad natura". Utrka koju organizira cileanski Hrvat Stjepan Pavicic pocela je u 2.30 sati po lokalnome vremenu, a u devet dana natjecatelji trebaju prijeci gotovo 800 kilometara, priopcila je ekipa "Ad natura".

National Geographic izabrao je "Patagonijsku ekspedicijsku utrku" u top deset utrka u svijetu, a hrvatsku ekipu "Ad natura" na toj uglednoj i zahtjevnoj utrci predstavljaju Darija Bostjancic, Dario Rocco, Stiven Vunic i Elvir Sulic. Koliko je utrka zahtjevna, govori i to što je prošle godine do cilja došlo manje od polovice ekipe. "Ad natura", koja je sudjelovala i na prošlogodišnjoj utrci, osvojila je cetvrto mjesto.

Prošlogodišnja utrka održavala se na podrucju nacionalnih parkova Torres del Painea i Pali Aikea, a ove ju je godine organizator odlucio usmjeriti prema Južnome polu - na podrucje cileanske Južne Patagonije i Ognjene Zemlje. Natjecatelji se okušavaju u mnogim, fizicki vrlo zahtjevnim disciplinama kao što su brdski biciklizam, alpinisticko penjanje, kajak u ledenjackim jezerima, kanalima i Tihom oceanu te trekking i orijentacija.

Orijentacija je dominantna disciplina za koju ekipa ima na raspolaganju iskljucivo kompas i karte. Pomagala poput GPS-a nisu dopuštena, osim u slucaju spašavanja. Clanovi ekipe sami si tijekom cijele utrke osiguravaju hranu, vodu i opremu bez pomoci organizatora i trecih osoba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter