Hrvati u lovu na Guinnessov rekord

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Onom narodnom "Sto ljudi, sto cudi" možda je najlakše zapoceti pricu o obaranju Guinnessovih rekorda. Otkad se pojavila, 1955. godine, ta cudnovata zbirka superlativa postala je najtiražnija knjiga na svijetu, a zanimljivo je da je svakog dana "puni" sve više i više rekordera koji se svojim više ili manje bizarnim pothvatima pokušavaju uhvatiti u koštac s pet minuta slave. I doista, bilo da motiv ulaska u almanah rekorda, cije je prvo izdanje financirala irska industrija piva Guinness, leži u jednostavnom porivu bježanja iz "mraka anonimnosti", pukoj zabavi, ili pak (samo)dokazivanju, cinjenica je da glavnom Guinnessovu geslu - biti naj - vec godinama teško odolijevaju mnogi.

A gdje mnogi, tud', naravno, i Hrvati. Tek je najsvježiji primjer Zagrepcanina Damira Kovacica, koji je odvozivši motorom nevjerojatnih i neprekidnih 414 krugova s grobnicke piste drito lansiran u registar superlativa - dokaz da ce i naša, domaca vrsta podnijeti nepodnošljivo i izdržati neizdrživo ne bi li stala na Guinnessovo postolje.

Samo u proteklih nekoliko mjeseci svjedocili smo tako nizu nesvakidašnjih pokušaja mladih i nadobudnih hrvatskih momaka koji su si gurajuci automobil, vozeci se na jet skiju ili gledajuci televiziju - osigurali mjesto u knjizi suludih rekorda.

Sredinom lipnja, po drugi je put svoje ime u Guinness upisao Mario Mlinaric koji je na poligonu Centra sigurne vožnje u Micevcu gurao automobil težak dvije tone. Prešavši ga za 15 minuta i 21 sekundu, "skinuo" je postojeci rekord za punih pet minuta, ušao u prestižnu knjigu i, veli, ostvario svoj san.

Cetiri mjeseca ranije, novi Guinessov rekord postavio je Tomislav Šoštaric iz Velike Gorice i to «hrabro» se boreci puna 74 sata i dvije minute s - gledanjem televizije. Naime, od 18. veljace u 22 sata do nedjelje, 22. veljace u 0.02 sata Šoštaric je sjedio pred televizorom, te uz pomoc filmova, serija, emisija, reklama i "budnosti" - postao rekorder.

Postao je to i Ivan Otulic iz Njivica na Krku, no ne zbog sati provedenih kraj TV-a, vec milja prijedenih vodenim skuterom u dvadeset i cetiri sata. Stari rekord od šesto cetrdeset milja Otulic je nadmašio za više od dvjesto pedeset milja vozeci skuter prvo šest krugova oko Krka, a zatim do Lastova i natrag do Njivica gdje su ga docekali mještani, obitelj i mnogobrojni turisti.


Podijeli: Facebook Twiter