Hrvati u Kanadi spremni raditi za 18 dolara na sat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kanadu potresa skandal iz domene radnog zakonodavstva u čijem se središtu nalaze - radnici iz Hrvatske.

Tvrtka Kearl Oil Sands prošli je utorak, naime, otpustila 65 kanadskih radnika, koji su na naftnom polju u Edmontonu radili za nadnicu od 36 kanadskih dolara na sat. Umjesto njih, istog je dana zaposlen jednak broj radnika uvezenih iz Hrvatske, koji su pristali raditi za točno upola manju naknadu - 18 dolara po satu.

Potez naftne kompanije izazvao je veliku buru u javnosti jer prema kanadskim zakonima, tvrtke ne smiju zapošljavati stranu radnu snagu, prije negoli posao ponude domaćim ljudima. To je moguće tek ukoliko među Kanađanima nema zainteresiranih za ponuđeni posao.

Slučaj istražuje ministarstvo rada Alberte, odakle je najavljeno da postoji čak mogućnost da Kearl Oil Sands dospije na crnu listu tvrtki kojima se zbog kršenja pravila privremenog zapošljavanja, u budućnosti može uskratiti mogućnost dovođenja stranih radnika. Istražuju se i navodi da ovo nije izolirana priča, već da na sličan način zakon zaobilaze i još neke kanadske kompanije.

U međuvremenu su reterirali i iz prozvane tvrtke te otpuštene Kanađane vratili na posao. Još se ne zna što će biti sa 65 Hrvata.

Naveli su i da žale zbog svog postupka, braneći se kako su Hrvati trebali biti raspoređeni na druge poslove. (D. KUNDIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter