Hrvati u cyber prijevari teškoj 850 milijuna $

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američko ministarstvo pravosuđa i FBI, usko surađujući s međunarodnim partnerima i uz pomoć društvene mreže Facebook, razbili su kriminalnu organizaciju hakera, među kojima ima i Hrvata. U pitanju je dobro organizirana skupina hakera različitih nacionalnosti koja je svojim pothvatima uspjela prodrijeti u 11 milijuna kompjutera diljem svijeta i napraviti golemu štetu od čak 850 milijuna dolara.

Prema službenom priopćenju FBI-a, ukupno je uhićeno deset osoba, a među njima su pored Hrvata i državljani BiH, Makedonci, Peruanci, Britanci, Amerikanci i Novozelanđani. Kada se govori o cyber kriminalu, zasigurno se radi o jednom od najvećih kriminalnih pothvata u povijesti, a za pojedincima koji su uspjeli umaći, raspisane su tjeralice.

Kod uhićenih je pronađen softver Yahos putem kojega su krali podatke o računima i privatne informacije o klijentima banaka. Kako tvrdi FBI, hakeri su koristili tzv. Butterfly Botnet i korisnicima računala krali podatke o kreditnim karticama, bankovnim računima i druge osobne podatke. Botnet je kratica za mrežu računala zaraženih virusom koje cyber kriminalci mogu koristiti za slanje spam e-mailova i za obavljanje organiziranih kriminalnih aktivnosti uključujući distribuciju zlonamjernog softvera.

Veliku podršku u razotkrivanju skupine dao je i Facebookov poseban tim. Pomogao je istražiteljima u pronalaženju tragova i identificiranju zaraženih računala. Yahos je za metu imao korisnike Facebooka u razdoblju od 2010. godine do listopada ove godine, a sustavi zaštite bili su u mogućnosti prepoznati zaražene račune i pružiti rješenja kojim bi se prijetnje otklonile.

O razmjerima akcije ponajbolje govori i činjenica da je čitavu operaciju vodila ekipa FBI stručnjaka za cyber kriminal zajedno s timovima stručnjaka iz niza američkih gradova poput Baltimora, Bostona, Clevelanda, Dallasa, Jacksonvillea, Los Angelesa, Pittsburgha i drugih. Uključena su bila i tužilaštva diljem SAD-a, a kako se navodi u službenom priopćenju, FBI je dobio i nemjerljivu međunarodnu podršku i pomoć MUP-a Hrvatske, BiH i Srbije, novozelandske policije, britanske Agencije za organizirani kriminal i Nacionalne peruanske policije te drugih srodnih organizacija.

Preporučuju da korisnici računala ažuriraju svoje aplikacije i operativne sustave kako bi se smanjio rizik od mogućih upada i da redovito koriste antivirusne programe. Također navode kako je korisno isključiti se s interneta ukoliko se računalo ne koristi. Korisnici koji sumnjaju da su bili žrtvama hakera mogu se obratiti FBI centru za to područje na adresu www.ic3.gov. (Šarlota BRNČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter