Hrvati su muslimani, a Kosovari Alžirci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tito je bio službenik Otomanskog carstva koji je u posljednjim godinama života nosio periku", samo su neki od tvrdnji studenata Odsjeka za politiku i medunarodne odnose uglednog britanskog sveucilišta u Kentu.

Florian Bieber, predavac na kolegiju Istocnoeuropske studije na svojem je blogu objavio citav niz "bisera" svojih studenata koji se školuju da bi radili u diplomaciji.

"Jugoslavija je uspjela opstati toliki niz godina (cak stoljeca i desetljeca) samo zahvaljujuci cinjenici da još od antickog doba nije imala nijednog 'pravog', velikog neprijatelja koji bi je mogao ozbiljnije ugroziti", jedan je od studentskih odgovora.

Drugi student smatra da je "Jugoslaviju stvorilo Otomansko carstvo, a vodio ju je Tito", dok treci pak piše da je Jugoslavija nastala 1929. godine iz Kraljevine Srba, Hrvata i Ceha. "U godinama pred svoju smrt, Tito je postao zaboravan i nosio je ocajnu periku", smatra jedan student, dok drugi dodaje da je "Tito umro 1980. godine, nakon što je zemlju vodio više od 10 godina".

"Kad je Tito umro, s njim je umrlo i carstvo", informiran je još jedan blistavi student, dok drugi smatraju da su prije raspada Jugoslaviju vodila "dva tijela": Tito Braz i Slobodan Miloševic.

"Jugoslavija je bila sastavljena od osam republika, medu kojima su ipak dvije pokrajine: Kosovo i Vojvonec", tvrdi jedan student, dok se njegov kolega ne slaže s time: "Pokrajine Jugoslavije cinile su Srbija, Hrvatska, Slovenija, Yugoveada i druge".

"Kosovo je bilo 95 posto naseljeno Alžircima", tvrde buduci diplomati. No, osim što u toj zemlji žive alžirci, britanski studenti imaju i neke druge šarolike informacije o Kosovu: "Kosovo je bilo nezavisna država preko 600 godina, i tek za vrijeme posljednjeg rata palo je pod srpsku vlast od koje se onda ponovo oslobodilo".

"Na Balkanu je sve krenulo po zlu kada je Slobodan Miloševic pokušao zauzeti glavni grad Hrvatske Dubrovnik", ali u tome nije uspio, zbog cega ga studenti usporeduju s "pitom od trule jabuke". Ni s religijama na podrucju bivše Jugoslavije studenti nisu najbolje upoznati. Prema jednome, i Hrvati i Srbi su pravoslavci, dok drugi navodi da su samo Srbi pravoslavci, a Hrvati i Bošnjaci muslimani.

Na kraju, ostaje nam samo nada da o ovim buducim diplomatima nece ovisiti naša buducnost. 


Podijeli: Facebook Twiter