Hrvati su dosta zdravi, ali imaju štetne navike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojic u subotu je, govoreci o prioritetima u svom resoru u iducih 100 dana, istaknuo da ce poslati u proceduru zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, razgovarati o tzv. kombiniranom radu lijecnika i predložiti strategiju razvoja hrvatskog zdravstva u sljedecem desetljecu.

Po njegovim rijecima, u prvih 100 dana rada Vlade uspjeli su kratkorocno sanirati financijski gubitak u zdravstvenom sustavu.

U povodu Svjetskog dana zdravlja porucio je da treba živjeti zdravo i da je ove godine tema aktivno starenje i da starost nije bolest te da umirovljenje ne znaci mirovanje.

- Aktivno starenje je normalna fiziološka pojava i etapa u životu, rekao je ministar novinarima na glavnom zagrebackom trgu gdje je kupnjom tulipana sudjelovao u akciji Socijaldemokratskog foruma žena zagrebackog SDP-a "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine", a ciji je prihod namijenjen zakladi koja nosi njezino ime i registru dobrovoljnih davatelja maticnih stanica.

Hrvati su dosta zdrav narod, no nažalost, kazao je, treba raditi na štetnim navikama - pušenju, pijenju alkohola i zlouopotrebi droga. Ministar je istaknuo znacaj zdravstvenog odgoja te pravilne prehrane vec u djecjim vrticima da bi Hrvati ponovno stekli naviku zdravog nacina življenja.

- Perinatalna smrtnost u Hrvatskoj je ista kao i u svijetu, imamo odlican program cijepljenja, ali ocekivano trajanje života nam je 10 do 15 godina krace nego gradana Europske unije, upozorio je.

Od 20. do 50. godine života dogada se epidemija kronicnih nezaraznih bolesti sjedilackog nacina života i tumora te zato treba ukazati na to da treba zdravo živjeti, istaknuo je Ostojic.

- Najcešce su kardiovaskularne bolesti od kojih svaki drugi Hrvat obolijeva i umire od infarkta i ostalih bolesti krvnih žila, na drugom mjestu su tumori. Zato, pored dvije akcije prevencije otkrivanje karcinoma debelog crijeva i dojke, ove godine napokon, nakon 20 godina, ponovno pokrecemo akciju otkrivanja raka grlica maternice, najavio je.

Odgovarajuci hoce li uzeti u obzir mišljenje Crkve u vezi s novim zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji, Ostojic je rekao da o tome definitivno treba provesti javnu raspravu i da je mišljenje svih udruga i gradana dobrodošlo.

- Primam informacije, nisam tašt, otvoren sam za sve dobre prijedloge, a zakon, kada bude gotov, prezentirat cu ga Vladi i medijima, kazao je ministar.

Na ponovljeni upit novinara hoce li uzeti u obzir mišljenje Crkve, ministar Ostojic je odgovorio da je vec razgovarao i razgovara sa svima koji su zainteresirani za taj zakon.


Podijeli: Facebook Twiter